AKTUELNO

Od septembra 2013. do januara 2017. godine Vuk Jeremić sa računa svoje firme u Srbiji na privatni račun supruge Nataše u američkoj Sitibanci uplatio 650.000 dolara, pokazalo istraživanje antikorupcijske mreže 'Antidot'

Dosovski NATO kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić od septembra 2013. do januara 2017. godine uplatio je sa računa svoje firme u Srbiji na privatni račun supruge Nataše u američkoj Sitibanci čak 650.000 dolara!

Ovaj frapantan podatak otkrila je antikorupcijska mreža "Antidot", čije je višemesečno istraživanje pokazalo da je Jeremić isplatu silnog keša na ženin račun pravdao "troškovima za lečenje"!?!

Istraživači, međutim, tvrde da postoje ozbiljne indicije da je Jeremić na ovaj način izvlačio keš sa računa kako bi njime kasnije, kroz uplate navodnih domaćih donatora, nezakonito finansirao svoju predsedničku kampanju!

Klasično pranje para

Kako je pokazalo istraživanje "Antidota", od septembra 2013. do početka ove godine na Jeremićeve lične račune, kao i na račune njegove nevladine organizacije CIRSD i preduzetničke firme "Vuk Jeremić PR Agencije za konsalting" uplaćeno je čak 7.500.000 dolara donacija iz stranih izvora!

"Od ukupno 7.500.000 dolara, organizaciji CIRSD su uplaćene donacije u iznosu od 5.957.000 dolara, Jeremićevoj preduzetničkoj firmi 1.330.000 dolara, dok je na njegov lični tekući i devizni račun 'leglo' dodatnih 226.000 dolara. U istom periodu Jeremić je sa svog deviznog računa uplatio 'ličnu ušteđevinu' od 650.000 dolara na račun koji je njegova supruga Nataša otvorila u SAD navodno 'za potrebe lečenja'. Postoji osnovana sumnja da Jeremić ovaj novac, koji je sklonio na sigurno, sad koristi u kampanji... Sumnja se da je taj novac vraćen u Srbiju u vidu velikog broja manjih donacija uplaćenih u fond iz kog se finansira Jeremićeva kampanja. Iako će u izveštajima posle izbora uplate biti prikazane kao domaće, jasno je da novac dolazi iz inostranstva", navodi se u ovom istraživanju.

Jeremić se nije oglašavao ovim povodom, odbio je da odgovori na brojne pozive novinara Informera.

Na drugoj strani, novinar "Antidota" Marko Matić ističe da je Jeremićeva konsultantska firma "idealna za pranje novca i legalizaciju ilegalnog, prljavog keša".

Šta je još utvrdilo istraživanje 'Antidota' Na avione potrošio čak 3,3 miliona, na hotele 220.000 dolara, uzeo 50.000 evra dnevnica! *

Na avionske letove za pet godina potrošio više od 3,3 miliona evra (najskuplji let do Etiopije 2012. koštao fantastičnih 70.000 evra) * Za noćenja u najelitnijim svetskim hotelima dao je više od 220.000 evra (najskuplji ceh bio u SAD 2007. godine, kad su tri noći u "kraljevskoj sobi" njujorškog hotela "Peninsula" koštale 3.000 evra) * Kao ministar samo na ime dnevnica za službena putovanja uzeo 50.000 evra u kešu * Jeremić 2011. godine, od 2. do 4. jula, sa suprugom Natašom gledao finale Vimbldona, što je plaćeno 537.000 dinara iz državnog budžeta * Sumnja se da je Jeremić 2012. godine, zbog niza propusta prilikom procene vrednosti imovine Srbije, kompaniji "Energoprojekt" preneo vlasnička prava na nekoliko parcela i objekata u inostranstvu i tako državu oštetio za 5,2 miliona evra * Konsultantskoj firmi Džona Podeste u SAD isplaćeno 2.37.000 dolara iz državnog budžeta za neodređene i nepoznate usluge lobiranja PODACI ANTIKORUPCIJSKE MREŽE 'ANTIDOT'

- Imate krajnje sumnjive i nelogične tokove milionskog novca koji se kreću preko Jeremićevog privatnog računa i računa njegove supruge u SAD. Mi osnovano sumnjamo da je taj novac kasnije vraćen u Srbiju kako bi se finansirala kampanja koju upravo gledamo... Sve te pare sada dolaze preko velikog broja malih donatora, koji uplaćuju novac u fond za Jeremićevu kampanju, a što će u izveštaju posle izbora biti prikazano kao domaći izvor. Sve to je očigledna nameštaljka... - naglašava Matić.

Narod kao kusur

Zorana Mihajlović, članica Predsedništva SNS, kaže da Jeremić ove izbore ne vidi kao priliku da se nešto dobro uradi za državu, već kao novu šansu da popravi lični finansijski konto.

- To je radio i dok je bio u Tadićevoj vladi. Dobio je veliki novac kao predsedavajući Generalne skupštine UN, a sada se vidi da je još veći novac dobio kao kandidat za generalnog sekretara UN. Interes građana Jeremiću dođe tek kao kusur! I pre kampanje sam govorila da što više ljudi upozna Jeremića, to će manje njih glasati za njega. Danas se vidi koliko sam bila u pravu... - zaključuje Mihajlovićeva.je

#Predizborna kampanja

#Predsednički izbori

#Vuk Jeremić

'