AKTUELNO

Pod imovinom političara svrstava se samo njegova i imovina njegove žene i dece, ne šire rodbine, objašnjava Vladimir Radomirović sa sajta Pištaljka.rs.

Kampanja za predsedničke izbore uveliko traje, međutim da jedno od pitanja je da li su predsednički kandidati dužni da obelodane odakle dobijaju novac za kampanju? Glavni urednik dnevnog lista Informer, Dragan J. Vučićević je gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije rekao da jedan od kandidata , Vuk Jeremić, ulaže “neverovatne cifre u svoju kampanju”.

Foto: Printscreen

- Mi već šest meseci gledamo kampnju Vuka Jeremića, ali ne znamo otkud mu pare. Ekonomsiti procenjuju da njegova kampanja, do sada košta, više od 3,5 miliona evra i to nisu male pare – kaže Vučićević ističući da je grad prepun bilbordova sa njegovim likom, kao i video spotova na društvenim mrežama i Jutjubu.

- Svuda vidite Jeremića. Vučić, koji po zakonu ima više para, tek sada počinje sa kampanjom. Kada pitate Jerimića otkud mu toliki novac, odogovor je uvek isti, a to je da ga finansiraju domaći biznismeni i simpatizeri – isiče on.

- Postoji i istraživanje koje kaže da je on ima firmu gde je dobio više od 330.000 dolara donacija, a na svoj privatni račun dobio je oko 200.000 dolara. Onda je on sav taj novac uplatio na račun svoje supruge u Americi. Prvo pitanje je ko, kako, i zašto uplaćuje Jeremiću novac više od pet miliona evra – pita se urednik Informera.

Vladimir Radomirović sa sajta Pištaljka.rs kaže da političari moraju da prijave svoju imovinu i otkud im novac.

Foto: Printscreen

- Problem je taj što istraživački novinari teško dolaze do potpunih informacija o imovini političara. Tu imate Angeciju za borbu protiv korupcije, koja daje informacije, ali nisu sve obelodanjene i dostupne, imate Upravu za spašavanje pranja novca – objašnjava Radomirović, dodajući da se pod njihovom imovinom ne svrstva imovina rodbine i roditelje, već se uvrštava samo imovina političara i njegove žene i dece.

Vladimir Terzić adovkat objašnajva da politčke partije ne smeju da se finansiraju iz Međunarodnih organizacija.

- Pranje novca je svuda kažnjivo zakonom, ali to mora da bude dokazano. Iako nešto ima prizvuk takvog ponašanja, to mora da se dokaže. Međunarodne organizacije ne mogu da finansiraju političkog subjekta, to je krivično delo. To je član 38 koji kaže da se kazna zatvora krće za perid od 3 meseca do 3 godine, ako je iznos preko million i petsto hiljada, onda kazna može da ide i do šest godina – objašnjava on.

Vučićević smatra da je lako utvriditi nečije imovinsko stanje, i kaže da je za to potrebno samo da se neko zainteresuje.

- Ako mene zanima kolika je nečija imovina, onda to mogu da otkrijem. Na primer, za se koliko iznosi nečija plata, i šta je prijavio pored toga i šta još radi sa strane. Onda kada sve to saberete, vidite kakvo je njegovo imovinsko stanje. Ukoliko on, neopravdano, ima više od toga, onda je tu nešto nelegalno – objašnjava on.

Terzić smatra da Tužilaštvo nije slepo tokom ove kampanje, već čeka da se se izbori završe.

Foto: Printscreen

- Oni čekaju da se završi rat, pa da pokupe žrtve – smatra on i dodaje da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti je nedorečen.

- Prosto, teško je pratiti tokove finasiranja partija. Videćemo šta će se desiti nakon izbora, treba biti strpljiv – završio je on.

#Izbori

#Jutarnji program

#Predizborna kampanja

#Predsednički izbori

#predsednik

'