AKTUELNO

Bivši direktor RTS-a govorio je o teškom linču koji je jedva preživeo 5. oktobra 2000. godine, ali i o detaljima sa političke scene tog vremena.

Pretnjama makedonskim scenarijom, vešanjem i linčom, predstavnici bivšeg dosovskog režima uvode u kampanju do sada nezapamćene metode. Jedan od dosovskih kandidata zapretio je linčom kakav se dogodio Komrakovu i Milanoviću 2000. godine.

A kako je zaista izgledalo ulično nasilje, linč, prebijanje i progon političkih protivnika za Televiziju Pink posle 17 godina prvi put govori žrtva, učesnik i svedok Dragoljub Milanović, bivši direktor Radio-televizije Srbije.

Na samom početku emisije Milanović je govorio o tome kako ga ova atmosfera koju pravi opozicija podseća na onu od 5. oktobra.

Foto: TV Pink

- Podseća me, baš. Mada, sada ima više pretnji nego uoči 5. oktobra 2000. godine. Od 2000. godine mogla je da bude kakva god vlast, suočavala bi se sa istim problemom - rekao je on.

Nakon uvodne reči, bivši direktor RTS-a, pričao je o 5. oktobru i pokušaju linča na njega, a u pozadini su prikazani snimci iz tog perioda.

- Očekivali smo da može da bude problema. Oko 2,3 sata popodne, meci su išli ka televiziji. Bio sam na drugom spratu nove zgrade, kada je počelo da se dimi , i tada su mi javili da gori zgrada. Pokušali smo da emitujemo vesti, ali nismo uspeli da stignemo do mastera, pošto su nam meci fijukali oko glave. Tada sam video da je stanje ozbiljno. Shvatio sam da sam u jednom trenutku sam. Nema nikoga. Pokušao sam da uđem u hodnik, a u tom trenutku su se pojavila dva čoveka koji su krenuli da me teraju - rekao je on.

Milanović je dodao da takvu scenu nije mogao ni da sanja.

Foto: TV Pink

- Nema etisona, zidovi su oguljeni, a šut je svuda oko mene. Izašao sam na ulicu da probam da se sklonim, a onda su krenule psovke upućene meni. U jednom trenutku vidim da se neko sa letvom zaleće ka meni, i jedino što sam uspeo jeste da podignem ruke - objasnio je on.

Njega su, od sigurne smrti, spasili jedan momak i jedan stariji gospodin.

Foto: TV Pink

- Nisam bio potpuno svestan. Vidim da me vode negde i u tom trenutku im se pridružio još jedan. Nisam mogao da hodam. Ubacili su me u neki stančić pored televizije. Naterali su me da se obrijem, kako bi me izveli na ulicu, a da me ne prepoznaju. U državnoj bolnici nisu hteli da me prime.

U to vreme njegova porodica imala je velike probleme. Kada je stigao u stan, sačekala ga je ćerka koja je bila sama u stanu. Nakon toga, stigla je njegova supruga, u tom trenutku voditeljka RTS-a, koja je takođe dobila batine u demonstracijama.

Milanović se, kako kaže, i nakon tog kobnog dana obraćao lekarima, ali i dalje niko nije hteo da ga primi u bolnicu. Supruga mu je dobila karcinom od stresa, međutim, imala je isti problem kao i on - vrata bolnica bila su joj zatvorena.

Milanović  se, na konstataciju voditelja Dragana Vučićevića, osvrnuo na atmosferu koju prave pojedinci okupljeni oko predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Foto: TV Pink

- Plašim se da neki imaju nameru da se ovaj scenario ponovi i danas. Kada sam pročitao Tvit jednog pevača koji poziva na ovaj scenario, naježio sam se. Ne bih želeo nikome u životu da oseti to što sam osetio ja - iskren je bio Milanović.

Bivši direktor RTS-a istakao je da veruje kako su u senci ovih poziva Englezi.

Iako je pretrpeo tešk ebatine i jedva izvukao živu glavu, Milanović je spreman da oprosti onima koji su ga tada pretukli, ukoliko bi mu se javili.

On je otkrio i neke detalje za koje, prema njegovim rečima, niko nije znao.

- Milošević je često govorio da bi trebalo da nađemo nekog mladog portparola poput Vučića. Po želji Miloševića pokušao sam da animiram Aleksandra Vučića da pređe u SPS. On je to odbio - rekao je Milanović.

Milanović je istakao da su demonstracije mnogo unazadile Srbiju.

- Da nije bilo petooktobarskih promena, Srbija bi danas sigurno bila u Evropskoj uniji.

Pred sam kraj emisije, Milanović je istakao da je imao veličanstven život i da se ne kaje ničega

- Uradio sam sve što bi jedan običan, normalan Srbin uradio.

- Neko iz vrha DOS-a je naredio da se uništi snimak mog prebijanja - otkrio je Milanović i za kraj rekao da mu je veoma teško da objasni kako se oseća sada kada gleda snimak koji je nastao tog oktobarskog dana.

#Dragan J. Vučićević

#Gosti

#Televizija Pink

#emisija

'