AKTUELNO

Nakon verskog obreda, u podne su položeni lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti palim borcima.

U Prokuplju se obeležava stogodišnjica podizanja Topličkog ustanka, a centralnu državnu ceremoniju predvodi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremoniji prisustvuju i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

12:09 - Okupljenima u Prokuplju obratio se premijer Srbije Aleksandar Vučić ističući da Toplički ustanak zauzima posebno mesto u istoriji jednog naroda, koji dokazuje da se Srbija uvek borila za svoju slobodu.

- Makar neprijatelj bio hiljadu puta jači, Srbi se ne mire sa okupacijom - rekao je premijer, zahvaljujući se palim borcima koji su dali svoje živote, ne tražeći izgovore za svoje ciljeve.

Foto: TV Pink

Premijer je podsetio na istoriju ustanka i junaštvo srpskog naroda, ali i patnje koje je preživljavao i zulume neprijatelja.

Naterati Srbina da puca na Srbina bio je uvek naum dušmana. Ali Srbija se 1917. godine nije dala, već je podigla ustanak protiv ropstva i u cilju slobode. U krvavi boj krenuli su svi muškarci, čime su zaslužili večnu slavu. Neprijatelj bio šest puta brojniji, a epilog znamo. Pobijeno je 20.000 Topličana, jer su branili svoju grudu i svoju Srbiju. Ovaj ustanak zapalio je iskru nade i bio uvod u oslobađanje Srbije. Sunce slobode zasijalo je upravo ovde.

Vučić je istakao da u Prokuplje nije došao po glasove, kako mnogi tvrde, već da poruči da "Srbija posle svega što su joj radili i oteli nije uništena, te da njeno srce i dalje kuca za Kosovo i Metohiju i da ga neće zaustaviti".

- Srbija je sve jača, jer je naučila lekcije. Danas zna do čega vode podele i koliko je važno da jedni druge ne prodajemo. Zato Srbija danas zna, ume i hoće da veruje u sebe i svakog svog čoveka - poručio je premijer.

Foto: TV Pink

Neprijateljima je poručio da ne računaju da će Srbiju srušiti i podeliti i da  nikada neće ustati protiv Republike Srpske.

- Bićemo ponosni na sve što smo svojim rukama stvorili. Verujem u ovu zemlju, verujte i vi. Idite napred, nepodeljeno, u život - rekao je Vučić okupljenima.

Kako je istakao na kraju obraćanja, Srbija samo dve stvari ne da nikome - svoju nezavisnost i slobodu.

12:02 - U okviru ceremonije priređen je i kulturno-umetnički program.

Foto: TV Pink

11:58 - Predsednik Vlade Srbije i zvaničnici su, uz intoniranje himne Bože pravde, položili vence na Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, koji se nalazi u centru Prokuplja.

Foto: TV Pink

Foto: Printscreen Youtube

Toplićki ustanak - jedina buna u okupiranim zemljama u Velikom ratu

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.Ustanak je predstavljao prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu. To je u Prvom svetskom ratu bio jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.Uprkos prvim uspesima, ustanak se nije dugo održao. Razvučeni na dugačkom frontu, ustanički odredi nisu mogli da pruže jači otpor, a do odlučne bitke nije ni došlo zbog naredbe Koste Pećanca o povlačenju.Okupator je nad pobunjenim stanovništvom izvršio surovu odmazdu. U kaznenoj ekspediciji nastradalo je oko 20.000 ljudi, zapaljeno 50.000 stambenih i ekonomskih objekata i naneta je ogromna materijalna šteta.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Crkva

#Premijer

#Toplički ustanak

#godišnjica

'