AKTUELNO

Najbitnije - veća ovlašćenja državnim organima da se obračunaju da nasilnicima.

Ministar policije Nebojša Stefanović komentarisao je bezbednosnu situaciju u državi i regionu.

-Obišli smo Sigurnu kuću u Beogradu, jako je teško ići tamo, ali drago mi je da žrtve nasilja imaju mesto gde mogu da se osećaju sigurnim. Policajci mogu da uđu, da izbace nasilnika iz kuće, a da žena sa decom može da ostane u kući. Slušao sam priče žena koje nisu imale hrabrosti ranije da prijave nasilnika, a sada su ohrabrene da to i učine. Država je uočila manjkavosti u zakonskim rešenjima, sada će državni organi imati više ovlašćenja kako bi se obračunali sa nasilnikom - rekao je Stefanović, gostujući u Jutarnjem programu na televiziji Pink.

Slučaj navodne otmice deteta u Beogradu

Juče se dogodila zanimljiva situacija, prijavljena je navodna otmica deteta. Policija je brzo reagovala, locirala vozilo, pratila ga, a zatim i utvrdila da je samo slučaj o mališanu koji je bio nestašan, da ga je roditelj ugurao u automobil, pa je jednom građaninu delovalo kao da je slučaj otmice. Srećom, sve se dobro završilo.

Od 1. juna očekuje nas novi Zakon o nasilju nad ženama.

-Ovaj zakon ima preventivni karakter, prvo, deca će u najranijem uzrastu učiti da nasilje nije dobro, bilo koji oblik nasilja. Uputićemo jasnu poruku svima da stopa nasilja u Srbiji mora da se smanji - rekao je ministar.

Kada je u pitanju bezbednosna situacija u regionu, Srbija šalje jasnu poruku da će pomoći svima, ali da na loše namere odgovoriti.

-Ovde nema terorističkih udara, trudimo se da pretnja po građane bude što manja, stopa kriminala takođe, pružamo pomoć migrantima, svima onima kojima je potrebna. Sa druge strane, protiv Srbije se pokreće revizija tužbe za genocid. Stvara se slika da Srbija o migrantima ne brine, svi se trude da se pronađe jedan primer gde je naša zemlja loše postupila prema njima, što nije istina - konstatuje Stefanović.

Verujem da građani umeju da izaberu

-Što se tiče izbora, ništa nije rešeno. Svaki izbori su odluka naroda, narod je taj koji svojim glasom odlučuje. Mi sada biramo da li želimo reforme, da li želimo da ulažemo u škole, bolnice, puteve, da li želimo ozbiljniju zemlju koja je cenjena u svetu, ili želimo da se vratimo u prošlost, kada je bila veća stopa nezaposlenosti, veća nestabilnost u društvu, onda ćete glasati za ove, da tako kažem DOS-ovske kandidate (Jeremića, Jankovića i sl.)Vučić ne pobeđuje na jeftinim trikovima, nudi im budućnost, šansu da im krene u životu. Srbija je 2012. godine bila ruina, a sada sigurnim koracima korača napred - zaključio je Stefaović.

S.A.

#Nasilje

#Nebojša Stefanović

#Zakon

'