AKTUELNO

Premijer će u Nišu odgovarati i na pitanja novinara.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvao je polaganju kamena temeljca za izgradnju treće fabrike kompanije "Leoni" u Nišu.

Foto: Tanjug

Polaganju kamena temeljca, osim premijera, prisustvovali su i direktor Leoni Srbija Klemens Saks, izvršni potpredsednik kompanije Leoni Ralf Maus, nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: Tanjug

Vrednost investicije je 22 miliona evra, a početak rada fabrike, koja će proizvoditi kablovske sisteme za BMW, očekuje se u avgustu. Očekuje se da u fabrici u 2019. godini bude više od 2.000 zaposlenih.

Foto: Pink.rs

Premijer se nakon ceremonije obratio javnosti i okupljenima, zahvaljujući se investitorima za otvaranje fabrike i novih radnih mesta.

- Hvala nemačkim prijateljima i nemačkom ambasadoru. Ljudi danas mogu da vide rezultate politike koju je narod izabrao - politika stabilnosti i politika privlačenja stranih investitora - izjavio je premijer, dodajući da će Leoni sa ovom fabrikom postati najveći poslodavac u Srbiji.

On je rekao da je obećao građanima Niša i svima na jugoistoku Srbije da će videti brigu države, a da je to već danas primetno.

- Ovde će 2.000 porodica moći da planira bolju budućnost - istakao je premijer.

Foto: Tanjug

Fabrika će, kako je najavio, biti završena za tri i po meseca, a doneće porast BDP-a, smanjenje stope nezaposlenosti i bolje sutra za građane Niša.

Premijer je pozvao strane investitore da još više ulaže u Srbiju, očekujući da će Srbija biti mašina ekonomskog rasta cele Evrope.

- Nastavićemo da radimo svoj težak posao, a Nišlijama čestitam i najavljujem da ćemo dovesti investitore za Nišku Banju, Narodno pozorište i Narodni muzej u Nišu, zgradu Simfonijskog orkestara, most i trg u centru grada. Vlada će stajati iza tih velikih infrastrukturnih projekata - rekao je Vučić, ističući da je današnji dan veliki za ovaj grad.

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je ugovorom predviđeno 2.200 zaposlenih, te da se on nada da će zaposlenih biti i do 3.000.

Odgovarajući na pitanja o niškim preduzećima koja su u stečaju, premijer je istako da su u stečaj otišla za vreme prethodinih vlasti, a da je ova vlada uspela da za njihove radnike isplati minimalne zarade.

- Upropastili su sve, razorili, opljačkali i ostavili ljude na ulicama. Mi smo im isplatili barem minimalne zarade i učinili ono što smo mogli - rekao je premijer.

Foto: TV Pink Printscreen

Odgovarajući na pitanje novinara, istakao je da je mir i stabilnost regiona trenutno najvažnija stvar za njega, te da "ne razume zašto je podneta revizija presude o genocidu".

- Američki ambasador je danas nedvosmisleno rekao da SAD podržavaju mir u regionu i brojni veliki zvaničnici su stali na našu stranu, što govori da smo rekli istinu kada smo pričali o tome gde leži problem u BiH - rekao je Vučić.

Krajem februara, kako je objasnio, bio je očekivan deficit od 150 miliona evra, međutim, po svemu sudeći, deficita neće ni biti.

- Čak je moguć i značajan suficit u budžetu, a uz rast od 3,5 odsto, uvek ima rezervi za povećanje plata i penzija, ali na zdrav način, a ne uništavanjem i prodavanjem - kaže premijer.

U vezi sa investitorima u Niškoj Banji, premijer Srbije izjavio je da je najvažnije da Banja radi i da se nada da će ona biti sledeća za ulaganje.

Premijer se ranije danas sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skotom, a kasnije će ugostiti proslavljenu filmsku glumicu Moniku Beluči, koja će boraviti u Beogradu povodom svečanog otvaranja FEST-a.

Vučić i Skot o zahtevu MSP za revizuju presude

Premijer je u razgovoru sa američkim ambasadorom ocenio da je podnošenje zahteva MSP-u za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid neodgovoran potez, kojim je stvorena veoma loša atmosfera, pre svega u BiH. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić i američki diplomata su osim o situaciji u regionu razgovarali o bilateralnim odnosima i evrointegracijama Srbije, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa.Ambasador Skot je iskazao kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.Dvojica sagovornika su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz delovanje anti-ISIS koalicije. Ambasador Skot je preneo poziv državnog sekretara SAD Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.

Foto: Tanjug

Sastanke premijera i obraćanja javnosti možete pratiti na televiziji Pink i portalu Pink.rs.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Niš

#Premijer

'