AKTUELNO

Sutrašnji sastanak treba da pokaže jedinstvo Srpske i Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović neovlašćeno doneo odluku o pokretanju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, s ciljem, kao je naveo, rušenja Republike Srpske.

Uoči sutrašnjeg sastanka u Beogradu Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da Republika Srpska nikada neće pristati da bude deo bilo kakve tužbe protiv Srbije. On je ocenio da je priča o reviziji presude "nelegalna, protivustavna i protivdejtonska", ocenivši da je njen jedini cilj rušenje RS, što su, kako je dodao, tokom prvog postupka u Hagu javno potvrdili bošnjački agenti, advokati i njihov američki zatupnik Frensis Bojl.

-Cilj da se napravi najozbiljnija platforma da bi se srušila Republika Srpska. Zato je važno što ćemo imati razgovor sutra u Srbiji, jer želimo upravo da kažemo da je to sa pravnog stanovišta neodrživo i neće se ni desiti - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u postojećoj situaciji važno je jedinstvo svih političkih partija u RS, kao i da je sada pravi da se zauvek reše sva sporna pitanja, poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te "jednostranog delovanja Tužilaštva i Suda BiH".

Dodik smatra da predstavnici RS ne treba da učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH dok sva ova pitaja ne budu rešena.

-Smatram da je ovo vreme da se to uradi i potpuno sam uveren da ćemo, ukoliko propustimo priliku, imati samo štetu za Republiku Srpsku - naveo je on.

Dodik tvrdi da će Tužilaštvo BiH zbog referenduma o Danu Republike protiv njega i drugih zvaničnika u Republici Srpskoj podići optužnicu. On je istakao da RS nikada neće ugrožavati druge, te da ovaj entitet ne ide prema secesiji, već ostaje dosledan slovu Dejtona, ali samo onako kako je to napisano u mirovnom sporazumu, a ne onako "kako to tumači Bakir Izetbegović".

#Bakir Izetbegović

#Milorad Dodik

#Predsedništvo BiH

#Republika Srpska

'