AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ogovarajući na brojna pitanja novinara u Vrbasu, gde je najavio ulaganje u rekonstrukciju osnovne škole, govorio i o predsedničkim izborima, Tomislavu Nikoliću, reklamnom spotu...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas osnovnu školu Petar Petrović Njegoš u Vrbasu koja bi trebalo da bude kompletno sanirana. Tom prilikom premijer je poručio da su pred Srbijom nova turbulentna vremena i da mnogi jedva čekaju da Srbiju uruše i da je destabilizuju.

- Mi takvima poručujemo da ćemo Srbiju da čuvamo i sačuvamo - rekao je Vučić okupljenima ispred osnovne škole.

Revizija tužbe - udaljavanje od pomirenja

Govoreći o reviziji tužbe za genocid protiv Srbije on je istakao da ona predstavlja tešku i drugačiju situaciju za Srbiju, istakavši da je uložila puno u mir i da je zahtev za reviziju nešto što nismo želeli.

- Nadam se da taj potez konačno neće doneti rezultate. Mi ćemo biti otvoreni za razgovor. Inistirao sam na dubljem razgovoru sa Bošnjacima. Nismo ušli u cipele onog drugog i nismo pokušali da shvatimo njegove probleme - rekao je Vučić i dodao da će Srbija odgovoriti na sve zahteve.

Ovo nas udaljava od ubrzavanja pomirenja na kojem smo toliko radili, zaključio je Vučić.

Kada je reč o zahtevima Prištine za članstvo u Unesko i Savetu Evrope, on je naveo da Srbiju u septembru se očekuje borba u Unesko, a da su u Savetu Evrope šanse mnogo manje.

Smatra da nije baš dobra poruka međunarodnoj zajednici jedna vrsta "strašne slike" koju salju oni koji su kao svoj glavni običaj stvorili uriniranje po pravoslavnim hramovima, rušenje ili skidanje krstova sa kupola pravoslavnih hramova, a treba da budu ti koji treba te hramove da čuvaju.

- Što se tiče Unesko, preduzećemo sve što možemo u skladu sa našim moćima i mogućnostima. Nemojte da smetnete sa uma da će direktno protiv nas biti ne samo Albanci iz Prištine, već i nekoliko moćnih zemalja, koje su kosponzori zahteva za ulazak Prištine u Unesko. Neće nam biti lako, ali verujem da ćemo pobediti, kao što smo pobedili prošli put - rekao je Vučić.

- Nama ostaje da se civilizovano i na miran i dostojanstven način suprotstavimo pokušaju političkog nasilja i to ćemo i da činimo. Svakako će biti teško ali verujem da ćemo još jednom da odnesemo pobedu - naglasio je Vučić.

Velika bitka protiv ulaska Prištine u Unesko

Kada je reč o Savetu Evrope, premijer kaže da tu predstoji malo duži proces, jer su šanse Beograda tu manje, budući da je za prijem potrebno dve trećine.

- Evropa je za nas 'najteža teritorija'. Nadam se da će u Evropi da vode računa o Srbiji i da ne žele da to čine, ali tu su naše mogućnosti za delanje i delovanje mnogo manje - kaže Vučić.

Politika nije trgovina

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima, kako je rekao, politika nije trgovina, on nije trgovac i neću da učestvujem u medijskom rijalitiju. Kako je naveo, Nikolića veoma poštuje, ali nije trgovac.

- Što se tiče Nikolića ja ću sa njim da razgovaram uvek, kad hoće i o čemu god hoće i šta god on odlučio i kako god odluči nikada neću da odgovorim ni nervozno, niti ljutito, niti bilo šta drugo - istakao je.

Rekao je da je SNS i Nikolićeva stranka, "kao i svakog drugog člana, kao i ovih pet hiljada ljudi, koji su me dočekali na ulicama Vrbasa...".

Ipak, Nikolić je, kaže, napravio najveće rezulate i kao predsednik Republike pokazao svoju veličinu i snagu kada je trebalo da podrži najteže mere, što bi malo ko uradio.

On je prokomentarisao i svoj predizborni spot.

Spot je koštao oko 7.000 puta manje nego broja vaših kandidata. Snimio sam ga 25 dana ranije. On je imao nastavak u dve verzije. Jedan da podržavam Tomislava Nikolića, a drugi bez toga. To nije bio stvarni avion koji leti. Košato je oko 200 do 400 evra. Dok reklamiranje drugih kandidata od 20.000 do 40.000 evra za razliku od svih drugih nikome nećemo ostati dužni, naveo je Vučić.

Više novca - više obnovljenih škola

Premijer je prokomentarisao situaciju u Vrbasu i istakao da je zahvaljujući reformama i uštedama u budžetu moguće povećati ulaganja u obrazovanje i infrastrukturu i najavio da će položaj prosvetnih radnika biti poboljšan.

Vučić je prilikom obilaska rekao da će u njenu rekonstrukciju biti uloženo gotovo pola miliona evra, te da će biti obnovljene sve sanitarije, vodovodne i druge instalacije, kao i stolarija.

- Imamo više novca u budžetu nego pre zahvaljujući radu, strpljenju i pošovanju građana Srbije i činjenici da smo sproveli teške mere - rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da je u oktobru opčela obnova 234 objekta, od toga 106 obrazovnih ustanova u više od 130 gradova i mesta. Dodao je i da će država, koliko može, unaprediti položaj prosvetnih radnika koji će biti zadovoljniji nego pre.

S. M./N.P./I. P.

#Aleksandar Vučić

#Izbori

'