AKTUELNO

Prvi zamenik visokog predstavnika u BiH Brus Barton kaže da Kancelarija visokog predstavnika pažljivo prati situaciju u vezi sa najavom bošnjačkih predstavnika da će podneti zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Barton je zabrinut zbog mogućih negativnih posledica ove odluke.

- Zabrinuti smo za moguće negativne reakcije nakon što je donesena odluka o pokretanju postupka revizije. Očekujemo da institucije BiH funkcionišu normalno. Što se tiče samog predmeta, Kancelariji visokog predstavnika (OHR) je teško da komentariše nešto što ne proističe iz Dejtonskog sporazuma - rekao je Barton novinarima u Stocu .

Kako su prenele Nezavisne novine, Barton je poručio da BiH mora da se usredsredi na budućnost, ekonomske reforme i generalno na sprovodenje Reformske agende, a nikako na prošlost.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sledeće nedelje biti podnesen zahtev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno i neprihvatljivo.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude ističe 26. februara.

S. M.

#Bosna i Hercegovina

#Presuda

#Srbija

'