AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je proteklog vikenda Sremski okrug, u pratnji direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, bez obezbeđenja.

Škodu staru 13 godina, kako prenosi Blic, vozio je predsednik lično, kako bi video u kakvom je stanju infarstruktura, ne samo autoput, već i manje, sporedne saobraćajnice, lokalni putevi, kako žive ljudi, jesu li poljoprivrednici zadovoljni...

-Moramo da napravimo vezu aerodroma sa Novim Beogradom i centrom grada, mozda pružnu ili železničku, a mozda i u formi lakog metroa, zavisi sta će projektanti da kažu - naveo je Vučić, sugerišući tokom vožnje Drobnjaku.

Obilazak okruga širom Srbije postala je praksa, da bi se uočili problemi na putu koje treba rešavati, naglasio je Vučić, dok je Drobnjak zapisivao njegove primedbe. Usput, predsednik je nabrajao i fabrike pored kojih su prolazili i konstatovao da je otvorio ili obišao svaku od njih.

-Boš je ponos Baden Virtenberga, naš četvrti najveći izvoznik. Sećam se kada su došli, tražili su zelenu vodu, mislio sam da nas zavitlavaju. Posle su nam rekli da je to voda sa posebnom Ph vrednošću i posle nekoliko meseci smo im to obezbedili. Sve ćemo obezbediti svakom investitoru koji dođe i zaposli nam ljude -  rekao je Vučić.

Drobnjaku je, pritom, skrenuo pažnju da treba da uradi analizu celog Koridora 10, sa svim napuštenim odmaralistima i objektima, a da se te lokacije potom ustupe nekome ko hoće da krene u sređivanje, da uloži i da zarađuje.

-Zato insitiram na investicionimom planu. Pokušavamo da odgovrimo na izazov - kako da mlad čovek ne radi za veliki novac najteže poslove u nekoj evropskoj zemlji, nego da ovde može da se odvoji od roditelja, da radi ono za šta se školovao i da zarađuje pristojno. Od toga neću odustati - kaže predsednik.

Onim što je usput video delimično je zaodvoljan. Kaže: "Drobnjakova je sreća što smo izabrali Srem, a ne južni Banat, gde ima mnogo više infastrukturnih problema".

Nešto pre Šida, "Kobre" iz obezbeđenja locirale su predsednikov automobil, pa ga je, dalje, do povratka u Beograd, mimo njegove volje, pratio "audi" sa trojicom bezbednjaka.

Zadovoljno kaže da Srbija ima čak dva puta više kilometara autoputa od Rumunije, koja je članica EU - mi 1.200, a oni 600 kilometara. Na izlazu iz Rume, razgovarao je sa grupom radnika koje je iznenadio njegov dolazak. Putara, koji se predstavio kao Cvija, presdsenik je pitao šta misli o povećanju plata.

-Ne bi škodilo - odgovorio mu je radnik. Drobnjaku, koji se raspitivao za primanja, radnici su preneli da im je plata 60.000 dinara, a da sa prekovremenim satima mogu da "izađu" i na 80.000 dinara.

Predsednik je zatim, na novom delu autoputa između Kuzmina i hrvatske granice, gde radove izvodi "Integral" iz Republike Srpske, konstatovao da je put "kao pista, kao staza formule 1".

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

-To ne možete da ne primetite - bio je zadovoljan Vučić. Usput im se pridružio i ministar poljoprivede Branislav Nedimović.

Po dolasku u Šid, predsednik je odlučio da poseti Galeriju slika "Sava Šumanović", gde je iznenadio i građane koji su se zatekli ispred galerije, kao i direktorku i kustosa.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Predsedniku i njegovim pratiocima su predstavljene Šumanovićeve slike, čuli su zanimljivu priču o tim deilma, ali ipak, najjači utisak ostavio je čuveni triptih Beračice, završen samo dva dana pre neko što su Šumanovića u avgustu 1942. godine ubile ustaše.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Na Vučićevo pitanje može li država da pomogne galeriji i koliko treba, direktorka je odgovorila da je potrebno oko 30 miliona dinara i dobila obećanje predsednika da će novac biti uplaćen.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Iz Šida predsednik se uputio ka Fruškoj gori, gde je primetio da je tom putu potrebna obnova.

Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

-Šid - Gibarac - Bečenci, sve ispucalo , krpljeno, mora da se radi, ništa ne valja - ukazao je Vučić Drobnjaku.

Najavio je da država planira između tri i četiri milijarde dinara da uloži u lokalne puteve, i dodao da bi na Fruškoj gori "eksplodirao" vinski turizam.

Vučića građani uglavnom pozitivno dočekuju, ali, kaže da se dešavaju i dobacivanja, a da on na to gleda normalno, kao na deo svog posla. U Maloj Remeti na Fruškoj gori, predsednik je bio gost vinarije porodice Deurić, koja je i najveći izvoznik jabuke kod nas.

Domaćin je predsedniku preneo da su izvozili jabuke najviše u Rusiju, ali se to sada promenilo, pa izvoze u Veliku Britaniju, baltičke zmelje, na Bliski istok, u Singapur, Maleziju...., te primetio da je novi Zakon o sezonskim radnicima mnogo olakšao posao.

Po završetku obilaska Srema, predsednik se vratio u Beograd, a na autoputu, u visini Arene, u suprotnom smeru od onog kojim se vozio, prošao je eskort sa sedam automobila u pratnji i sa rotacioniom svetlima.

Na pitanje ko li ide uz tolike mere obezbeđenja, Vučić je uz osmeh odgovorio: "Izgleda neki mnogo važni ljudi".

#Aleksandar Vučić

'