AKTUELNO

Na pres konferenciji SPS pored lidera te stranke stajala je Plamenka Laćarac, koja se na sednici Glavnog odbora socijalnisrta izjasnila protiv.

Jedan glas protiv nikako se ne može tumačiti kao raskol u Glavnom odboru socijalista koji je odlučio da Aleksandar Vučić bude kandidat i SPS-a na izborima za predsednika, izjavio je danas lider SPS Ivica Dačić na pres konferenciji.

Dačić se istovremeno javno izvinio Laćarac što nije primetio njenu dignutu ruku, pa je konstatovao da nema niko protiv.

- Ali nije bilo moje namere da prenebregnem tu činjenicu. Zato sam je i pozvao danas, da ne ispadne, kao što neki mediji predstavljaju, kao veliki raskol u SPS. Ona je ovde, nikakvih posledica nema za to kako je glasala, zašto je glasala i da li je glasala - rekao je Dačić.

U SPS nema raskola, a prilikom odlučivanja o Vučiću kao kandidatu iskazano je veliko jedinstvo socijalista, istakao je Dačić.

On je objasnio da nije odmah primetio da je članica GO Plamenka Laćarac držala ruku, te da nije bilo njegove namere da prenebregne činjenicu da neko želi da se javi, kaže nešto ili glasa.

- Kakav raskol? O nama su pričali da ćemo da se raspadnemo zbog ove odluke, a mi smo se "potresli" juče da li je bio jedan glas protiv ili nije. Ja sam ponosan zbog tolikog broja i što smo očuvali jedinstvo partije i doneli važnu odluku uvažavajući našu stranku i poštujuću našeg koalicionog partnera - rekao je Dačić.

Kako je rekao, u direktnom prenosu juče su svi mogli da vide kako je tekla sednica Glavnog odbora, pa problemi ne bi mogli da budu sakriveni i da ih je bilo.

-Juče je izraženo veliko jedinstvo i želim da se izvinim, da ne bude nesporazuma, članici GO, jer nisam primetio da se ona javlja, niti sam mogao da konstatujem. Držala je dugo ruku i zao mi je što nisam odmah to konstatovao - rekao Dačić, pored kojeg je stajalo i stranačko rukovodstvo.

Kako je dodao, njena želja je bila da skrene pažnju da socijalisti ipak treba da imaju svog kandidata.

Dačić: Da sam na Vučićevom mestu Nikolić ne bio ništa

Da sam ja na Vučićevom mestu, Tomislav Nikolić ne bi bio ništa, jer je do pre neki dan hteo "Vučićevu glavu", rekao je lider SPS i dodao da se sa političkim prijateljima ne razgovara onako kako to čini Nikolić.

Dačić je dodao da je i sam mogao da se kandiduje za predsednika, primećujući da bi dobio više glasova od Nikolića, ali da nije hteo da se svrsta na stranu onih koji će biti protiv Vučića.

Pretpostavljam da je vaša logika da li napadam Nikolića, jer ja priželjkujem mesto premijera. Da sam ja na mestu Vučića, Nikolić ne bi bio ništa, zato što je hteo njegovu glavu do pre neki dan. Ako on toga nije svestan, to je njegov problem. Tako se ne razgovara sa političkim prijateljima, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara.

Dačić je naglasio i da odluka da Vučić bude kandidat i SPS-a na izborima za predsednika nije doneta zato što je toj stranci ili njemu lično nešto obećano.

Upitan da li je SPS dobio nešto konkretno i da li mu je možda obećano mesto premijera, Dačić je rekao da nikada sa Vučićem nije razgovarao na takav način - da neko nešto treba da dobije.

- Ne učestvujemo ovde da bismo nešto dobili, već da bismo napravili kvalitetan front koji će garantovanti političku stabilnost Srbiji za narednih više godina. U tom smislu i naše učešće će biti kvalitetnije nego do sada - rekao je Dačić i primetio da su odnosi SPS i SNS danas bolji nego što su bili pre nekoliko meseci.

S.M.

#Aleksandar Vučić

#Glasanje

#Ivica Dačić

#Političke stranke

'