AKTUELNO

On je rekao da Izetbegović smatra da institucije pripadaju isključivo Bošnjacima.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je nakon današnjeg sastanka u Banjaluci sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem izjavio da je podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid najveći udar na institucije BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Crnadak je najavio da će otputovati u Hag kako bi u Međunarodnom sudu pravde osporio podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

On je kazao da će otputovati u Međunarodni sud pravde u Hagu, "ukoliko narednih dana neka fizička ili pravna osoba, nezakonito i neovlašteno preda navodni zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije".

Crnadak je kazao da ambasadorka BiH u Hagu Mirsad Čolaković prema njegovoj instrukciji nije dostavila pismo koje je bilo u zatvorenoj koverti Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Pre konferencije za novinare video sam Izetbegovićevo saopštenje, a odgovor će dobiti sutra jer ne mogu sve stvari da analiziram sada. Potvrđujem da moje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije otišlo kako to nalaže diplomatska praksa putem ambasade i o tome sam obavestio Izetbegovića. Ovo je direktan udar na Institucije BiH, a nakon Dejtona reč je o najdirektnijem udarcu na institucije BiH. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra da insitucije pripadaju isključivo Bošnjacima - kazao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova BiH rekao je da član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su Srbi u BiH privremeno i da će ubzo otići.

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH.

U pismu koje je Crnadak bio uputio MSP-u, ističe se da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, doneta izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

I. P.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Igor Crnadak

#Mladen Ivanić

'