AKTUELNO

Nezavisnost takozvanog Kosova je mrtvo slovo na papiru, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačih povodom izjave Aljbina Kurtija da će analizirati šta je do sada dogovoreno između Beograda i Prištine i kako se to odražavalo na život građana na KiM.

Dačić je tim povodom postavio pitanje šta lider Samoopredeljenja i kandidar za premijera Kosova ima da analizira kada, kako je rekao, Priština nije sprovodila ono što je dogovoreno u Briselu.

- Mislio sam da nema goreg od Haradinaja, a možda ima... Što se mene lično tiče, mnogo su nam pomogli da učvrstimo našu poziciju, samo neka nastave tim putem. Priština kaže da je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru, pa jei nezavisnost Kosova je mrtvo slovo na papiru - rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija koji je danas posetio.

Na pitanje kako vidi razvoj situacije na KiM i da li će u skorije vreme još neka zemlja povući priznanje nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije kaže:

- To ne smem da pričam, jer će ovi u Prištini da padnu u nesvest. Ne šalim se, raspoloženje je takvo. Ne bi oni povukli kandidaturu za Interpol da situacija nije takva da više nigde ne mogu da prođu, a pogotovo tamo gde je potrebna dvotrećinska većina i gde nisu u pitanju evropske zemlje - rekao je Dačih i dodao da je za Srbiju to velika stvar.

Ministar se osvrnuo i na aferu sa prebrojavanjem srpskih glasova na izborima održanim na KiM koja ga, kaže, podseća na dokumentarno-igrani film koji su Amerikanci snimili o eboli.

- Broje srpske glasove sa maskama! To ne samo da je rasizam, već predstava koja se odvija pred očima čitavog sveta i svi ćute - kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbije treba da bez ikakvih kompleksa nastavi borbu za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

- Ko hoće i ko nam je prijatelj, možemo s njim, a ko neće i ko radi protiv nas- pa bez svakoga se može - naveo je Dačić.

Primetio je i da se međunarodna zajednica stalno postavlja tako da se Priština slučajno ne uvredi navodeći kao primer to što je ambasador Velike Britanije u Prištini razgovarao sa Kurtijem u kancelariji u kojoj se nalazila zastava Albanije.

Kao odgovor na primedbe Beograda, Britanci su, dodao je, rekli da oni ne uređuju tuđe prostorije.

- Sledeći put kada dođe ambasador Velike Britanije, staviću u mom kabinetu i zastavu Republike Srpske, da vidim da li će sedi. Ne možete ni moje prostorije da uređujete - istakao je Dačić.

Ministar je dodao i da će drugi poštovati Srbiju, onoliko koliko je Srbija jaka.

#Ivica Dačić

'