AKTUELNO

On je istakao da je premijer imao ogromnu hrabrost da uđe u Briselski dijalog i postigne određene dogovore.

Proces predsedničkih izbora trebalo bi da obezbedi kontinuitet ukupne političke stabilnosti, izjavio je sekretar Saveta za regionalnu saradnji Goran Svilanović.

Svilanović, koji je učestvovao na panelu "Okončanje paralize reformi u evropskom susedstvu - sa ili bez EU" uoči 53. konferencije o bezbednosti u Minhenu, kaže da je Srbija dobila vrlo jasne poruke podrške za ekonomski napredak i saradnju sa evropskim institucijama, te ističe da bi u tom svetlu trebalo gledati i na izbore.

On navodi i da je premijer Aleksandar Vučić poslednjih godina viđen kao neko ko doprinosi ukupnoj stabilizaciji prilika u regionu.

Svilanović je rekao i da se potpredsednik Evropske komisije Franc Timermans na panelu osvrnuo na značaj reformi i stabilnosti u regionu.

- U tom smislu su bile vrlo jasne poruke podrške svemu onome što je urađeno u prethodnih nekoliko godina po pitanju ekonomskog napretka Srbije i saradnje sa ključnim evropskim institucijama - rekao je Svilanović.

On je istakao da je za ponašanje Srbije u migratornom procesu, kao i za borbu protiv terorizma i ukupnu stabilnost Srbiji data visoka ocena.

- Mislim da tako treba gledati i na proces predsedničkih izbora, da se obezbedi kontinuitet ukupne političke stabilnosti u Srbiji, ali i ukupne stabilnosti kojom Srbija doprinosi svom okruženju, a time i EU - objasnio je Svilanović.

Otuda, kaže, dolazi podrška za Vučića, kao nekoga ko bi i sutra, kao predsednik, mogao da garantuje jednaku politiku koja je u skladu sa ovlašnjenjima, da se koncentriše na saradnju sa susedima i daje podršku vladi za reformske procese.

Među argumetnima zbog čega je Vučić viđen kao neko ko doprinosi stabilnosti, Svilanović je ukazao da je premijer imao ogromnu hrabrost da uđe u Briselski dijalog i postigne određene dogovore, a istovremeno je uspeo da obezbedi kontinuirani ekonomski napredak.

- U takvom jednom procesu uspeo je da obezbedi kontinuirani ekonomski napredak i da se odnos sa susedima drži u okvirima koji su prihvatljivi za sve - rekao je Svilanović.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Goran Svilanović

'