AKTUELNO

On je podsetio da je pre 10 godina donta presuda da Srbija nije počinila genocid niti pomagala u činjenju genocida u BiH.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je najava zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije opasna i nepotrebna i ocenio da "ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića", koja će imati velike posledice po naše bilateralne odnose sa BiH.

Dačić je rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, nego zbog čoveka koji na tome insistira u kontinuitetu više godina. Prema rečima Dačića, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitavog regiona i to je, kako je ocenio, veoma opasna odluka.

S druge strane, kako smatra, ona će imati velike posledice po bilateralne odnose dve zemlje.

- Treće, i što je možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Međunarodnim sudom pravde sude i tuže države. Mi ovde nemamo nameru da učestvujemo u sudskom procesu gde je aktivna strana koja nema na to pravo, to je predstavnik samo jednog naroda i to možda ne celog konstitutivnog naroda BiH i čak ni jednoj celog entiteta - objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sam sekretarijat MSP smatra da je postupak revizije novi postupak, a to u teorijskom smislu znači da je za to potrebno novo ovlašćenje i nova odluka države koja tuži.

- Koji su to novi dokazi, koje su to činjenice koje nisu bile poznate u vreme donošenja presude pre deset godina. Nismo mogli do sada da vidimo nijednu novu činjenicu, naprotiv, u međuvremenu su se desile neke presude koje su potvrdile ono što je MSP rekao - naveo je Dačić.

I. P.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Genocid

#Ivica Dačić

#Sud

'