AKTUELNO

Na sutrašnjem sastanku sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom predsednik Srbije ponovo će pokrenuti inicijativu za dovođenje nemačkog automobilskog giganta "Folksvagena" u Srbiju i, kako kaže, “gnjaviće ministra” kako bi izdejstvovao dolazak ovog nemačkog giganta u Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas popodne Vranjsku banju, uključujući lokaciju gde je sredinom oktobra počelo rušenje hotela čija je izgradnja počela pre 40 godina ali nikada nije završena. Procenjeno je da objekat nije bezbedan i da su temelji popustili.

Republička građevinska inspekcija je donela rešenje o rušenju, a ono će trajati 120 dana. Prvo se ruše rizični delovi, ulaz objekta koji je počeo da se naginje ka ulici i deo ka crkvi i kućama. Radi se građevinskim mašinama, bez miniranja.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Hotel, u narodu poznat kao "Skadar na Banjštici" počeo je da se gradi 1978. godine, ali je osamdesetih godina prošlog veka izgradnja stala zbog nedostatka finansijskih sredstava i nerešenih imovinskih odnosa. Specijalna bolnica i Fond PIO su nakon sudskog spora postali vlasnici nedovršenog hotela, pa su zemljište prodali "Milenijum timu".

Očekuje se da vlasnik sagradi novi hotel. Nakon toga, Vučić će obići i pešačku zonu u kojoj je u toku rehabilitacija. Na kraju, predsednik Srbije će u Vranju prisustvovati otvaranju renoviranog pozorišta "Bora Stanković".

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Umesto "Skadra na Banjštici" gradimo luksuzni hotelski kompleks"

Obilazeći radove na rušenju hotela, predsednik je za TV Pink izjavio da će na ovom mestu biti izgrađen hotelski kompleks, podsećajući da je na ovom istom mestu pre tri godine najavio investitora za ovaj objekat.

- Ovaj objekat koji se ruši star je 41 godinu i pravo je ruglo. Sada ga rušimo i ovde će nići velelepni hotel sa pet zvezdica sa 185 soba. Lokalno rukovodstvo ovde je radilo dosta i želim da ih pohvalim – rekao je Vučić, dodajući da će se na izgradnju čekati godinu i po do dve dana. Hotel će imati 33.000 kvadrata i imaće velelepni spa centar sa izuzetno kvalitetnom vodom.

"Ponosan sam što Vranjanci ponovo imaju svoje pozorište"

Govoreći o otvaranju obnovljenog pozorišta "Bora Stanković" kojem će prisustvovati i predsednik Vučić, kaže da je Vranje uložilo polovinu, dok je drugu polovinu dala država.

- Uloženo je ukupno 366 miliona. Zadovoljan sam jer Vranjanci ponovo imaju svoje pozorište. Najavili smo 2012. godine da ćemo obnoviti pozorište, trebalo nam je malo više vremena, ali završili smog a i ispunili obećano – rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Gnjaviću nemačkog ministra za Folksvagen"

Na sutrašnjem sastanku sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom predsednik Srbije potvrdio je da će ponovo pokrenuti inicijativu za dovođenje nemačkog automobilskog giganta "Folksvagena" u Srbiju.

- Sutra je važna poseta za nas i spremamo se za nju kao kada Zvezdi ili Partizanu dolazi Bajern. Ne mogu da obećam ništa jer nismo članica EU kao Bugarska ili Rumunija, nemamo veliko tržište kao Turska, ali borićemo se. Druge zemlje ne mogu da ponude subvencije koje mi možemo, ali mi imamo tehnički problem za koji nismo krivi, a to je da nismo član EU – objašnjava predsednik i dodaje:

- Sećate se da smo potpisali memorandum sa MTU, oni su šampioni u industriji aviona, a u našoj zemlji će da se prave delovi za najmoćnije avione. I Pančevo dobija drugu fabriku: posle CTF-a, očekujem i RND centar – kaže predsednik za Pink.

"Ne znam za Obradovićeve incidente, imam pametnija posla, a deca neka se igraju"

Govoreći o izjavi lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da prioritet neće biti postizanje dogovora između Beograda i Prištine i da Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, ne gledajući kroz vojni dvogled ka Tirani i ka Prištini, Vučić kaže da Srbija želi dogovore, razgovore, a da se Kurti „mnogo druži sa Radom Trajković pa bi zato da uređuje političku scenu u Beogradu“.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Nemam ništa protiv i znam još jednog koji je rekao da ću biti gotov do Svetog Nikole prošle godine, to je bio Ramuš Haradinaj, ipak, izgleda da je on nešto pre mene završio. Čini mi se da je to opsesivna želja albanskih političara da me ne vide na vlasti, a Kurti je još 2016. rekao da je najveća opasnost po nezavisno Kosovo Aleksandar Vučić – kaže predsednik.

Kada je reč o paljenju knjige Gorana Vesića i tome što je Boško Obradović negirao da su otkrivena lica koja su to počinila, Vučić je pitao kako on to zna.

- Obradović kaže da smo rekli da su lica uhapšena, a to nismo rekli nikada. A moje pitanje je kako on to zna? Da li su mu oni koji su to počinili javili da su i dalje kod kuće? To nije bogzna kako teško krivično delo, samo je užasna stvar iz moralnog ugla. Ali ne brinite, kada policija utvrdi identitet apsolutno svih lica, javnost će biti obaveštena. To govori o nervozi jer se nečega plaše. Očigledno da im savest nije čista i da se nečega plaše – kaže Vučić.

Dodaje da postoje fotografije onih koji su palili knjigu na mestima na kojima niko iz SNS nije bio.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Videćete i sami uskoro i narod će se uveriti ko je govorio istinu – kaže Vučić. Na pitanje da li je informisan o incidentu Boška Obradovića u Privrednom sudu, Vučić kaže da je imao pametnija posla.

- Primao sam premijera Lesota, razgovore sa zvaničnicima, bavio sam se sutrašnjom posetom nemačkog ministra. Ne mogu da se bavim lepljenjem nalepnica, deca neka se igraju – kaže Vučić. Na pitanje da da komentar na pretnje šamarima njemu i Goranu Vesiću, Vučić kaže „da je to u redu“.

- Čuo sam da je uhvatio zalet, a kad se zaleti svi smo nagrabusili. To govori o njima, njihovim planovima, a ovo iza mene je moj plan i program. Oni bi da ruše, blokiraju, razbijaju i farbaju stakla i ljudi to vide – rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'