AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je večeras da je očigledno da je Dragana Đilasa veoma pogodilo to što je posle nereda koji su njegovi plaćenici izazvali na promociji Vesićeve knjige postalo jasno da je Đilasova jedina politika izazivanje haosa i nereda, i organizovanje linča političkih protivnika.

- Koja normalna politička organizacija bilo gde na svetu sprečava promociju knjige, posebno knjige koja nema dodir sa politikom nego sa kulturom i sećanjem na naš grad? U mojoj knjizi Dragan Đilas nije pomenut nijednom - upitao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Vesić je povodom navoda Stranke slobode i pravde da su sramotne njegove optužbe da "Dragan Đilas želi da padne krv" i da bi "Đilas bio najsrećniji da je neko poginuo na promociji njegove knjige", postavio pitanje, zašto je onda Đilas, ako već nije želeo da padne krv, u isto vreme i na istom mestu gde je održana promocija "Knjige o Beogradu" zakazao skup svojih pristalica.

- Ne samo da je zvaničnim saopštenjem na istom mestu i u isto vreme zakazao skup na dan kada se održavala promocija moje knjige već je njegova stranka javno pozivala svoje pristalice da se okupe. Da li to rade normalni političari koji žele da izbegnu sukobe? Da je Đilas normalan političar koji ne želi krv on nikada ne bi svoje pristalice pozvao na isto mesto na kome su pristalice druge stranke - istakao je Vesić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić ove godine, u aprilu, dva puta molio SNS da pomeri dan održavanja svojih skupova u Beogradu i Novom Sadu da se ne bi dogodilo da se članovi i pristalice politike SNS susretnu sa pristalicama opozicije.

- Zoran Đinđić je decembra 1996. godine za vreme Miloševićevog mitinga na Terazijama odveo pristalice koalicije Zajedno u šetnju u drugi deo grada da se ne bi dogodio sukob i da ne bi pala krv. Tako rade odgovorni političari. Oni koji žele krv pozivaju na isto mesto svoje pristalice tamo gde su već pristalice druge političke opcije - dodao je Vesić.

On je još upitao i koja normalna politička organizacija bilo gde na svetu sprečava humanitarnu akciju kojom se prikuplja novac za lečenje deteta.

- I koja politička organizacija ne bi osudila svoje pristalice kada otmu novac za lečenje deteta? Jer, iz ruku devojke koja je nosila novac oteto je 62.000 dinara! - naglasio je Vesić.

- Koja normalna politička organizacija ima organizovanu grupu zaposlenih u jednoj opštini, koja sebe lažno predstavlja 'običnim građanima', a čiji je jedini zadatak da sprečava, ruši, pali? Šta su ispred galerije radili Đilasov zaposleni Ljuban Panić koji mu je vodio prošlu kampanju, Đilasova stranačka sektretarica Aleksandra Logo, zaposleni u Opštini Stari Grad gde Đilas vrši vlast? Šta rade osuđeni narkodiler i kradljivac iz tržnog centra Ušće u obezbeđenju Marka Bastaća? Đilasova stranka je jedina u Srbiji koja ima ovakve odrede! - dodao je.

Đilas je, kako je dodao Vesić, rekao da ne želi krv, a ni četiri dana "posle spaljivanja" knjige Vesića od strane njegovih pristalica nije osudio taj čin.

- Zna li ovaj polupismeni političar da su pre njegovih pristalica samo Hitlerovi nacisti spaljivali knjige? Zna li Đilas da su posle spaljivanja knjiga goreli ljudi? Dakle, Đilas, kao glavni kreator ludila i terora koje sprovodi preko svojih izvršilaca, najčešće Bastaća i Miljuša, misli da je sve ovo što radi normalno i da treba za to da dobije Nobelovu nagradu za inovativnost - kazao je još Vesić.

On je napomenuo i da su jedan dan Bastać i Miljuš studenti koji ulaze u Rektorat, drugi dan su "obični građani", treći dan je njegov plaćenik Boško Obradović iz Dveri huligan koji sa testerom upada u RTS da disciplinuje novinare i preti im da ga vode u studio da on vodi program.

- Četvrti dan svi zajedno čupaju saobraćajne znakove, napadaju radnike komunalnih preduzeća i ruše zaštitne ograde na gradilištima. Đilas misli da se ne zna kako šalje sms poruke novinarima i urednicima koji se usude da objave vest da je pretio dok je bio na vlasti policajcu kome je žena bila trudna otkazom samo zato jer se usudio da ga zaustavi - ističe Vesić.

On dodaje i da je jasno da Đilas svaki dan provocira sukobe i poziva na nerede.

- Jasno je da je njegova politika krv. Kao što je jasno da bi on bio najsrećniji da je neko poginuo na mojoj promociji, verovatno ja, jer je moj linč organizovao. Zato neka ne preti sudom jer će ovih dana dobiti krivičnu prijavu za pokušaj ubistva, pozivanje na nasilje i organizovanja mog linča. I neka zna da će za sve što se desi meni i mojoj porodici biti lično odgovoran. Jer za razliku od njega, koji je i kada je bio gradonačelnik, a i sada ima telohranitelje, ja se gradom šetam sam - dodaje Vesić.

#Goran Vesić

'