AKTUELNO

Ofanziva Turske na severni deo Sirije, gde živi kurdsko stanovništvo ponovo je otvorila to žarište u Aziji, govoreći o ovoj temi novinar Zoran Kusovac kaže da je sve počelo, najverovatnije, pre sto godina, krajem Prvog svetskog rata.

- Ovo je samo još jedna epizoda. Nije ništa novo to što je Kurde neko izdao. Kurde su više puta izdali, nego što su poštovali njihovo savezništvo i neke izrečene obaveze prema njima, tako da su verovatno Kurdi na to navikli. Čak ni u ovoj poslednjoj epizodi između Trampa i Erdogana nije stvar išla baš tako jednostavno. Radi se pre svega o još jednoj situaciji u kojoj se sukobljavaju interesi i sposobnosti. Interesi i sposobnosti Turske i Amerike – kazao je Kusovac u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića.

Kako dodaje, u ovoj situaciji Turska ima svoje interese koji nisu kompatibilni sa interesima drugih i koji u jednom trenutku nisu bili suprotstavljeni interesima Kurda.

- Da se vratimo na 2011. godinu i na početak građanskog rata u Siriji. U trenutku kada je taj građanski rat počeo nade svih spoljnih faktora su bile podeljenje u dve osnovne grupe. Jedni su bili oni koji su tvrdili da hoće Siriji da donesu demokratiju. Asad je diktator, naslednik diktatora, Asad vlada na isti način kao njegov otac, brutalno. On je pripadnik jedne verske i etničke manjine, alavitima, a oni su muslimani koje sunitski muslimani gotovo ne priznaju da su muslimani, obično ih svrstavaju uz šiite – naveo je Kusovac.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, alaviti su uvek bili jedna manjina koja je sticajem istorijskih okolnosti zavladala Sirijom i njome uspešno vladaju, a procentualno ih je desetak odsto, ali oni su onaj jezičak na vagi i stabilizujući faktor.

- Često se dešava u tim kolonijalnim, postkolonija, imperijalnim situacijama da spoljni vladari izaberu neku menjaninu sa kojom sklope neki pakt... Jednostavno, spoljni vladar hoće da ima stabilnost – smatra Kusovac i dodaje da su alaviti istorijski bili taj jezičak na vagi koji je uspevao da Siriju drži stabilnom u jednom nestabilnom okruženju.

- To je značilo jedan surovi, nedemokratski režim unutar Sirije. To nije bilo popularno, ali su i otac i sin Asad uspevali da održe Siriju stabilnom u nestabilnom području. Tamo vera nije bila osnovna tema do islamske revolucije u Iranu 1979. godine kada vera počinje da dobija na značaju i kod šiita i kod sunita. U svakom slučaju, sada govorimo o prostoru koji je jedna od kolevki civilizacije, to je prostor plodnog polumeseca Sirija, Irak i delovi drugih zemalja uz to – kazao je Kusovac i rekao da se tu nalazi mešavina raznih etničkih i verskih grupa koja je izrazito interesantna.

Pročitajte još: Damask zauzeo strateške objekte u provinciji Raka

#Emisija Pravac

#Sirija

'