AKTUELNO

Već na trećem zvaničnom sastanku sa stranim diplomatama, posle nedeljnih izbora na kojima je tesno pobedio, Aljbin Kurti je jasno pokazao da se ne odriče "velike Albanije".

Kandidat za premijera tzv. Kosova ugostio je specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan MIP-a Norveške Arnea Sanesa Bjornstada, uz albansku zastavu sa crnim dvoglavim orlom.

Tako je prethodnom gafu - javnom porukom da u vladu neće zvati predstavnike Srpske liste, pridružio još jedan koji je izazvao oštru reakciju našeg Ministarstva spoljnih poslova, adresiranu, pre svega, na Norvežane:

- Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. velike Albanije. Svako ko se u Prištini sastane sa čovekom koji pretenduje da bude premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizuje ideju "velike Albanije", odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji. Sve zemlje članice UN, a posebno zemlje u Evropi, moraju se suzdržati od davanja legitimiteta ovakvim provokacijama.

Kurti se inače pre dva dana sastao sa američkim ambasadorom na Kosovu, Filipom Kosnetom, ali su njih dvojica fotografisana izvan prostorija u kojima se vidi zastava, preneo je portal Kossev. Takođe, i najavu sastanka sa nemačkim ambasadorom, Kristijanom Heltom, propratila je fotografija bez albanskih obeležja.

Kakav bi pravac zauzela Priština ukoliko bi on postao premijer, sam lider "Samoopredeljnja" nagovestio je opaskom da se "u EU ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji":

- U EU se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom. Imali bismo institut za istoriju u Prizrenu, univerzitet umetnosti u Peći, fakultet rudarstva u Mitrovici, turizma u Valoni ili Draču, ustavni sud u Skadru - naveo je Kurti koji se u svom programu zalaže za "jednu spoljnu politiku sa Albanijom i da zajedno deluju za zajedničke ciljeve nacije".

Istovremeno, zvanični Beograd poslao je jasnu poruku lideru "Samoopredeljenja" da bez Srba nema odlučivanja i da njegovi jedini legitimni sagovornici, u ime naše zajednice, mogu biti predstavnici Srpske liste. Kurti je prethodno izjavio da ne želi da razgovara sa SL jer ona ne priznaje nezavisno Kosovo.

On se izjasnio i koji bi to Srbi bili po njegovoj meri i koje bi poželeo u svom kabinetu ako mu pođe za rukom da sastavi vladu. To nisu oni koji su vezani za Beograd, koji govore "Kosovo i Metohija" ili "privremene kosovske institucije" i OVK nazivaju teroristima, već oni "koji Kosovo smatraju državom". Nemoralno je, smatra on, razgovarati sa SL, kada je tu Nenad Rašić (PDS) kojeg "poznaje".

- Da bismo imali demokratski izgrađenu državu, potrebno nam je da Srpska lista i DPK (Veseljijeva) budu u opoziciji - poručio je Kurti.

Kurti sa predstavnicima Norveške pored albanske zastave, Foto Printskrin RTK2

Komentarišući poruke lidera "Samoopredeljenja", ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u sredu da je SL više nego ubedljivo potvrdila da je apsolutni predstavnik Srba na KiM:

- Ne može se volja srpskog naroda na taj način izvrdati i to tako što ćete reći da ne želite da razgovarate sa ljudima koji jedini imaju legitimitet da razgovaraju i da nađete neke druge Srbe koji nemaju podršku. Pravi grešku svako ko odbija dijalog i ne želi da razgovara o temama o budućnosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će Kurti morati da prihvati da bez Srba nema odlučivanja, a samim tim ni bez Beograda, niti bez Vlade Srbije:

- Bez ujedinjenih Srba niko na Balkanu ne može ništa da učini. Srpska lista je legitimni deo srpske političke volje Srba gde god oni žive. Da su Srbi poslušali nekog drugog, a ne Vučića, danas biste imali nekog drugog koji bi aminovao svaku odluku protiv Beograda, Srbije i Srba.

Vulin kaže i da je priča o Briselskom sporazumu razbila legendu da "Šiptari imaju besu, reč koju kada daju od nje ne odstupaju".

- Dali su besu u Briselu da će poštovati Briselski sporazum, formirati SZO, a onda je Tači izašao i rekao "ja sam sve to lagao i neću nikada sprovesti ZSO". Istu takvu besu smo čuli više puta od šiptarskih rukovodilaca i svaki put se pokazalo da lažu. Nadam se da će međunarodna zajednica to jednom shvatiti i da će se u skladu sa tim ponašati.

#Albin Kurti

#Kurti Rašić

'