AKTUELNO

Odluka aktuelnog predsednika Srbije da se samostalno kandiduje uzburkala je političku scenu.

Iako još nema zvaničnog saopštenja, srpski mediji saznaju da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče doneo odluku da se kandiduje na predsedničkim izborima. Na ovu odluku premijer Srbije Aleksandar Vučić, kojeg je odbor SNS jednoglasno izabrao za predsedničkog kandidata na predstojećim izborima, nije dao nikakav komentar. Politički analitičari ovu vest nazvali su neočekivanom, iznenađujućom i šokantnom, ističući da bi ovakva situacija mogla da destabilizuje Srbiju.

Kao odgovor na ovu odluku predsednika Srbije, mnogi odbori stranaka danas su najavili svoju podršku srpskom premijeru i lideru SNS.

- Građani očekuju jedinstvo i slogu i jednostrane odluke štete čitavoj Srbiji. Snaga poverenja građana ga obavezuje da nastavi aktivno da učestvuje u izvršnoj vlasti - izjavila je za Sputnjik savetnica predsednika Stanislava Pak, komentarišući buru koja se podigla nakon što je Nikolić najavio da će se ponovo kandidovati.

Svako drugo rešenje, prema njenim rečima, bilo bi loše pre svega za Vučića, a potom i za čitavu Srbiju, dodala je ona.

Vest koja je na Sretenje odjeknula svakako je odluka Tomislava Nikolića da se samostalno kandiduje za predsednika. podsetimo, vest je objavio Sputnjik.

Prve reakcije imao je Ivica Dačić koji je istakao da je sramotno da se Nikolić time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Aleksandra Vučića.

- Više puta sam isticao da je za Srbiju najbolje da se sačuva politicka stabilnost putem kandidature čoveka koji uživa najveću podršku naroda, a to je nesumnjivo Vučić - rekao je Dačić.

Nikolić nije demantovao vest o nameri da se kandiduje za predsednika Srbije, a reakcije nisu izostale ni kod Zorane Mihajlović.

- Ako je tačno da će se Tomislav Nikolić kandidovati na izborima, to bih volela da čujem lično od Tomislava Nikolića. Ne želim da verujem da će se Tomislav Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS i Aleksandra Vučića - rekla je ona.

Predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić je na pitanje o kandidaturi Tomislava Nikolića, ćutao i nije dao nikakav komentar.

VUČIĆEVIĆ OŠTAR

Glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević kaže da za njega najava o kandidaturi Nikolića nije iznenađenje. - Ova njegova odluka je najgora moguća, ona nije plod lične ambicije i povređene sujete. To je deo većeg plana operacije da se Aleksandru Vučiću skine glava i da se na vlast vrate najgori lopovi - smatra Vučićević.

Politička javnost u Srbiji je u šoku. Stranke vladajuće koalcije podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, a analitičari smatraju da je to metaforički "zabijanje noža u leđa".

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da ako se Nikolić zaista kandiduje za predsednika Srbije onda će biti jasno da Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija. Prema Vulinovim rečima, Nikolić će se, ako tako uradi, svrstati na stranu Jankovića i Jeremića.

Srpska napredna stranka boriće se u predstojećoj kampanji, ako zatreba, i protiv svih, izjavila je potpredsedik GO SNS Marija Obradović.

Uz Vučića i Srpska lista

Srpska lista saopstila je da snažno podržava kandidaturu predsednika SNS Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.Kako se navodi u saopštenju, ono što je premijer Vučić do sada uradio, trud koji ulaže kako bi stvorio bolje uslove za život dokazuje da je premijer častan i hrabar čovek koji će se u svakom trenutku zalagati za mir i stabilnost svoje zemlje. Srpski narod sa Kosova i Metohije podržaće Vučića, jer želi da Srbija nastavi napred, putem ekonomskog razvoja i reformi, a to je jedino moguće ukoliko na čelu države bude čovek koji ima iskrenu i apsolutnu snagu autoriteta, ističe se u saopštenju.- Siguran sam da ce Srbi na Kosovu i Metohiji u još većem procentu nego na poslednjm parlamentarnim izborima, kada je Aleksandar Vučić imao podršku 70 posto Srba, podržati Vučića i za predsednika Srbije - rekao je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

- Predsednik SNS Aleksandar Vučić ima snažnu, nepodeljenu podršku više od pola miliona naprednjaka i to, i njega i sve nas koji vodimo stranku, obavezuje da, ne osvrćući se ni na šta, gazimo hrabro napred. Stabilnost i kontinuitet reformi u Srbiji ne smeju biti ugroženi, ni po koju cenu. Srbija ispred svih! - zaključila je Obradović.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da Srpska napredsna stranka nikad nije bila jedinstvenija i da neće proći pokušaji raznih interesno-tajkunsko-mafijaških centara koji žele da povrate svoju moć nad Srbijom.

- Srpska napredna stranka bila je suočena s raznim izazovima, i njih će uvek biti, ali neće nas nijedan pokolebati, niti naterati da odustanemo od svojih principa, od borbe za modernu, pristojnu i bolju Srbiju. Jedino mi, kao državotvorna stranka, možemo da budemo garant političke stabilnosti i nacionalnog jedinstva, a to je sada najvažnije za građane Srbije - poručio je Vučević.

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke na sednici jednoglasno je doneo odluku da podrži Aleksandra Vučića kao svog kandidata za predsednika Srbije.

Predsedništvo Srpskog pokreta obnove (SPO) saopštilo je danas da podržava kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Pokret snaga Srbije Bogoljub Karić takođe čvrsto stoji iza kandidature Aleksandra Vučića na predstojećim predsedničkim izborima.

N. Petričević/I. P.

#Aleksandar Vučić

#Predsednički izbori

#Tomislav Nikolić

'