AKTUELNO

Deklaracija SDA Bakira Izetbegovića je zuzetno opasna, usvojena uz podršku moćnih sponzora sa ciljem da se ukine Republika Srpska, smatraju sagovornici Pinka.

Istoričar Nemanja Starović kaže da je ovo prvi put da su oni sve te svoje težnje definisali u formi jasnog programskog dokumenta vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

- Vidi se da se u tom nekom idejnom smislu Bakir Izetbegović nije otišao daleko od ideja oca Alije koje su definisane u njegovoj islamskoj deklaraciji. Glavni cilj deklaracije je ukidanje Republike Srpske, nametanje takozvanog bosanskog jezika kao opšteg jezičkog standarda, jezika u opštoj administrativnoj upotrebi – naveo je Starović.

On je istakao da se pokazalo da postoji dovoljno razvijen nivo i državotvorne i nacionalne svesti unutra Republike Srpske.

- Kada se dođe u ovakve situacije pokazuje se dovoljan nivo jedinstva među svim političkim akterima u RS bez obzira na sukobe i oštre političke podele koje postoje. Postoji ta vrsta odgovornosti da se stane u odbranu RS kada je to neophodno, a čini mi se da danas jeste – istakao je Starović.

On je ocenio da postoji velika opasnost zato što je kompletan bošnjački korpus stao iza ove deklaracije.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Saša Adamović podseća su Srbi uvek proglašavani za neku vrstu remetilačkog faktora.

- Kada politički razmišljamo o BiH moramo da znamo da ta bošnjačka politička elita, bila ona nacionalističke ili navodno građanske opcije zapravo ima jedinstven stav prema RS da treba da nestane – naveo je Adamović.

Prema njegovim rečima, takve deklaracija ne bi ni bila doneta da nema moćnih sponzora i to onih koji su sve ove godine pokušavali da razvlaste RS, dezavušućči Dejtosnki sporazum.

- Čak je i Beograd napadnut da se meša u unutrašnja pitanja BiH, što je netačno, iako je naša obaveza da vodimo računa o spovođenju Dejtonskogsporazuma i o svom narodu tamo – istakao je Adamović.

#Nemanja Starović

#Saša Adamović

'