AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka istakao da je prema Dejtonskom sporazumu Srbija u obavezi da dužna da čuva poredak uspostavljen ovom sporazumom, te je na svako kršenje dužna da da svoju reakciju i sud.

- Neki smatraju da Srbija dok postoji da će uvek biti suviše velika i jaka i kada bi je skoro uništili ne bi bila toliko mala koliko bi to neki želeli u regionu - istakao je Vučić i podsetio da je Srbija jedina koja se nije mešala u izborni proces u BiH.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je istakao da su ljudi iz RS saglasni po tri pitanja - opstanku prema RS, negativan odnos prema rezoluciji i dobrom odnosu prema Srbiji.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Pozivam Dodika, Željku, ljude iz RS da pokažu punu uzdržanost, da reaguju u skladu sa interesima BiH i RS, našeg naroda je da se sačuva mir. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj dobre budućnosti. Pozivamo sve aktere na poštovanje Dejtonskog sporazuma. On može da se menja samo dogovorom tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda. Principijelni stav Srbije je da poštuje Dejtonski sporazum - poštujemo postojanje BiH i dva entiteta - istakao je Vučić.

- Politika Srbije će biti razgovor i dijalog, očuvanje mira i stabilnosti i poziv RS na uzdržanost i da sve što možemo uraditi na smirivanju tenzija – naveo je Vučić i dodao da je zabrinut, jer je danas slušao zabrinute ljute.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Apelovao je na Srbe na uzržanost u ime Srbije jer nam je potreban rast ekonomije.

- Potpuno sam ih razumeo. Srbija će biti uz svoj narod. Imamo dogovor da između Srbije i RS ne postoje nikada nikakvi sukobi – podvukao je Vučić.

On je dodao da je njegovo da pokaže brigu i za situaciju u regionu.

Vučić o KiM: Potreban je realan i objektivan pristup

Komentarišući ideju Vojislava Koštunice da se pitanje Kosova i Metohije reši po modelu Hongkonga, on je poručio da je nama potreban realan, objektivan i državnički pristup tom problemu, a ne dečije igrarije. - Ajde da prekinemo da lažemo sebe i pričamo bajke, da se ponašamo kao najveća sila na svetu. Da menjamo teme jer želimo da čujemo sve osim istine. U vreme predsedničkoh mandata Koštunice imali ste pogrom, a u vreme premijersko proglašenje nezavisnosti. Prekinite da lažete sebe. Obmanjujete sebe i javnost. Nežne srpske uši više vole da čuju slatke laži nego surovu istinu – istakao je Vučić. On je naglasio da se na taj način otežava situacija Srbiji, koja se dovodi u nemoguću poziciju.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Tema sastanka bila je Deklaracija SDA, koja predviđa formiranje "Republike BiH" bez entiteta, pa i Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade RS Radovan Višković i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Dodik je uoči sastanka najavio da će od predsednika Srbije, koja je jedan od potpisnika i garanta Dejtonskog sporazuma, tražiti da garantuje postojanje Republike Srpske u skladu sa tim sporazumom.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Na sastanku u Predsedništvu su bili i premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandsar Vulin i drugi ministri srpske vlade.

#Aleksandar Vučić

'