AKTUELNO

Poslanik Skupštine Srbije i predsednik parlamentarne Grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz je govoreći o obeležavanju godišnjice operacije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, poznatije kao “Halijard” poručio da je juče bio dan ponosa srpskog naroda.

- Zašto ponosa? Zato što smo bili ključni element u organizaciji i sprovođenju najveće spasilačke misije u toku Drugog svetskog rata, na bilo kom frontu, bilo koje vojske. Ta akcija je bila i najefikasnija i nije imala ni jednu jedinu žrtvu - 100 odsto je sve urađeno savršeno – rekao je Šormac gostujući u emisiji "Pravac“.

Kako je dodao, do pre 10 godina se i u Americi o tome nije mnogo pričalo.

- Tu akciju su izvodile američke snage, saveznici, bilo je i Engleza, Italijana, Poljaka, imali su veliki akciju... Cilj su bila naftna polja i rafinerije u Rumuniji, koje su držali Nemci, a tako su pomagali Sovjetskom savezu. Ta akcija je trajala skoro godinu dana. Mnogo aviona je oboreno, bilo je puno žrtava – rekao je Šormaz.

Foto: TV Pink Printscreen

Bilo je, objasnio je on, aviona koji nisu stizali do Italije, odakle su polazili, pa su se spuštali padobranima.

- Postojala je organizovana snaga koja je njih sakupljala širom Srbije i dovodila na područje Ravne gore. To je radila Jugosloveneksa vojska u otadžbini na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihajlovićem. Spasavali su ih četnici – istakao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, oni su ih sklanjali kod ljudi na prostoru Ravne gore.

- Taj narod je bio human hrabar, lojalan i odan. Neverovatno je da njih 512 pilota bude tu, a da Nemci ne saznaju ni za jednog – naglasio je Šormaz.

#Politika

'