AKTUELNO

Drecun gostujući u Novom jutru Pink televizije ocenjuje da radikalni, islamski ekstremizam i albansku mafiju ne treba odvajati jedno od drugog. On objašnjava da postoji više klanova na teritoriji Kosova, ali da svi oni teže istom cilju – Velikoj Albaniji.

Veće za žalbe Centralne izborne komisije odbacilo je žalbu Srpske liste zbog uputstva te komisije da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima moći da glasaju samo građani sa kosovskim dokumentima.

Ovakvo ponašanje Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje neodgovorinim od strane Prištine, ali kako naglašava to nije ništa iznenađujuće.

- Priština se ponaša nepredvidivo i neodgovorno, uvek na štetu srpskog naroda na KiM. Namera je da se umanji uticaj Srpske liste. Ništa ne očekivano ponašanje od strane Prištine, ali je važno da srpski narod shvati koliko su izbori važni – smatra Drecun.

Drecun takođe kaže da ipak postoje Srbi kojima je lični interes na prvom mestu, i koji stavljaju ispred nacionalnog, što po njegovoj oceni može loše da se odrazi na Srbe koji žive na KiM.

- Postoje pojedinci koji bi za pola kilograma čvaraka i još po nešto uradili sve što je protiv interesa sopstvenog naroda – ističe Drecun.

Izjavu Džona Nomikosa, profesora i direktora Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini, koji je izjavio da problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija koja u svojim rukama drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima, Drecun komentriše rečima da je Srbija na ovu činjenicu ukazivala u više navrata i da izjava profesora Nomikosa nije otkrila ništa novo.

Međutim, Drecun ocenjuje da radikalni islamski ekstremizam i albansku mafiju ne treba odvajati jedno od drugo. On objašnjava da postoji više klanova na teritoriji Kosova, ali da svi oni teže istom cilju – Velikoj Albaniji.

- Kada govorimo o globalnoj albanskj mafiji, nije reč o jedinstvenoj organizacij, već je reč o klanovima koji međusobno koordiniraju. Imaju oni strateški cilj, a to je finansiranje Velike Albanije. To su sve pare koje stižu iz ilegalnih izvora. Porodice koje se bave trgovinom narkotika na KiM, su deo te globalne, albanske mafije i to nije ništa iznenađujuće – objašnjava Drecun, koji takođe ukazuje da i ljudi koji su na političkom vrhu u Prištini imaju udela u svemu tome.

- Ako podaci kažu da 70 do 80 odsto Heroina kojim se trguje po svetu ide od albanske mafije, onda vam je sve jasno. Radikalni Islamizam i Džihadizam su takođe povezani sa kriminalom na KiM. Imate ljude koji su odatle otišli da se bore za Islamizam onda shvatite da ne možete baš i da ih odvajate. Albanska mafija ima kapacitet da destabilizuje stanje ovde, i oni pokušavaju da to urade – smatra Drecun.

#Milovan Drecun

'