AKTUELNO

Deklaracija koju zastupa Bakir Izetbegović ruši sve dosadašnje sporazume, pre svega Dejtonski, koji su doveli do mira na ovim prostorima, ocenili su sagovornici Pinka.

Na Kongresu SDA, koji je pre dva dana održan u Sarajevu i gde je Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika ove partije, usvojen je i dokument pod nazivom Programska deklaracija SDA, a koji u sadržaju donosi uspostavljanje države - Republika Bosna i Hercegovina, bez entiteta, i uvođenje bosanskog jezika za sve građane.

Političari iz Republike Srpske za beogradske medije su rekli da je pomenuti dokument još jedan dokaz da politika SDA ide u smeru ukidanja Republike Srpske i centralizacije BiH.

Dejan Mastilović, glavni urednik izadavške kuće “Filip Višnjić”, rekao je da se njihove odluke poklapaju sa Islamskom deklaracojom Alije Izetbegovića, što nije izvodljivo po oceni Mastilovića.

Foto: TvPink Printscreen

- Da bi Islamska deklaracija mogla da se realizuje, na toj teritoriji bi moralo da živi sto odsto islamsko stanovništvo, što nikako nije slučaj sa BiH – kazao je Mastilović.

Takođe, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, smatra da je je ova dekalracija puna kontradiktornosti.

- On u deklaraciji kaže da je protiv toga da se Republika Srpska zove punim imenom, već samo kao RS, dok se sa druge strane zalaže za jednaka prava. Takođe, on se navodno zalaže da svako ima pravo mišljenja, a izjavljuje da će se boriti protiv svakog ko je protiv NATO-a – objašnjava Bilbija dekararaciju Izetbegovića.

Biblija smatra takođe da Izetbegović ima svoje sledbenike, sa kojima želi da se bavi pričom od pre dvadeset godina. Biblija kaže da je najspornije da niko ni iz sveta ne reaguje na ovo delovanje Izetbegovića.

- Niko nije skrenuo pažnju da on ovom deklaracijom gazi sve sporazume koji su do sada postignuti. Ovo je nešto gde je izginulo desetine hiljade ljudi zbog ovakvih ideja, i niko iz sveta mu nije rekao da stane – smatra Bilbija.

Mastilović kaže da se Izetbegović povezao sa Iranom, a kako objašnajva Muslimani iz ove zemlje i BiH se poprilično razlikuju po stavovima i idejama.

- Reč je o dva Islama koja su potpuno drugačija, čak su i ratovali zbog svojih uverenja. On se pripojio Iranu. Kada je u pitanju kritika islamizacije bošnjačkog društva, tu prednjači jedan bošnjak Dževad Galijašević koji je svaku od faza islamizacije javno izneo i ukazao – objašnjava Mastilović.

Dr Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže da nije problem samo u retorici koju Izetbegović zastupa u BiH.

- On i dalje priča o naoružanju. Ne treba da se zaboravi i činjenica da je njegov otac izjavljivao ranije da je speman da žrtvuje mir zbog BiH, i mi sada možemo slobodno da pomislimo da se neke takve ideje motaju po glavi i Izetbegovića i ljudima u SDA – kazao je Stevandić.

Ponašanje Izetbegovića i najnoviju deklaraciju Stevandić objašnja frustracijama predsednika SDA.

- Ono što mi ukazujemo je da se BiH sastavila iz entiteta, nije Bosna pravila RS pa može da je ukida. Mi imamo stabilne institucije, ne brinemo mi i nećemo se uznemiriti. Nama su prava RS najvažnije - kazao je on i podestio da je Dejtonski sporazum zapravo sporazum dva entiteta i tri naroda i može da se menja samo ako pristanu narodi i entiteti.

- Svi znaju da se Srbi neće odreći RS i da pristanu na ono za šta se Izetbegović zalaže. Zbog toga je važna međunarodna akcija da se njegova politika ne bi sprovela – objašnjava on.

#Bakir Izetbegović

#BiH

#Republika Srpska

#Srbija

'