AKTUELNO

Prof. dr Predraga Markovića, direktora Instituta za savremenu istoriju, osvrnuo se na to što deo hrvatskih zvaničnika želi da žrtve pokaže kao dželate i na govor predsednika Vučića u Drvaru rekavši da je važno što je naš predsednik podržao narod koji je podneo najveće žrtve u borbi protiv fašizma.

- Ne postoji kraj koji je toliko stradao, kao što su Glamoč, Banija, Drvar… Doprinos tog naroda antifašizmu je ogroman. Velika je stvar da ti čisto srpski krajevi, iako su pripali Federaciji, znaju da iza njih stoji srpska država i da će Srbija da ih podrži u svemu. Bez obzira što nisu u Republici Srpskoj, bitno je da se tu očuvaju Srbi i srpske institucije – istakao je Marković za Novo jutro TV Pink.

Govoreći o atmosferi u Hrvatskoj, kaže da je problem  što se u Hrvatskoj tolerišu esktremisti, i dodaje da je njen najveći primer Tompson.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, samo Hrvatska je imala svoju varijantu logora.

- Druge države su sarađivale sa Nemcima, ali da neko ima svoj originalan program, kao što su imali Hrvati, to je retko. Oni su imali sličan program za Srbe, kao što su Nemci imali za Jevreje – kazao je Marković.

Prof. Tecuja Saharu, sa Meiđi univerziteta, komentarišući NATO bombardovanje Srbije, za vreme kojeg je bio u Beogradu, kaže da je Stoltenberg rekao da je bombardovanje Srbije borba protiv Miloševića.

- Bombardovanje je sramota – kazao je Saharu.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, priča se i da je Japan bombardovan da bi se uplašio Sovjetski Savez, da bi pokazali Sovjetima šta imaju.

Profesor Hidemicu Kuroki, sa japanskog univerziteta za spoljnu politiku, govoreći o konfliktima širom sveta, rekao je su Sirija, Liban i Jugoslavija imali iskusile zajednički istorijski proces.

Foto: TvPink Printscreen

- Sve tri su bile deo Otomanskog carstva, složena je struktura društva, ali razlozi su drugačiji u te tri zemlje. Ipak, svaki građanski rat počinje sa malim događajem. Ljudi očekuju da će to brzo da se završi, lai kada rat počne to ne može da se kontroliše, onda se klizi u sukob. Zatim strane sile intervenišu sa predlozima kompromisa, a u Siriji rat još nije gotov – kazao je Kuroki.

Više i pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Predrag Marković

'