AKTUELNO

Bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici i pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da je svaka država koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo važna, a naročito Sveta stolica koja ima veliki uticaj i ugled

Tanasković je, komentarišući posetu predsednika Aleksandra Vučića Vatikanu, naveo da je to država sa velikim ugledom i moralnim autoritetom u katoličkom svetu.

"Dobro je obaveštena, zna šta radi, šta su njeni interesi", naveo je Tanasković, dodavši da se Vatikan zalaže za mir, stabilnost i dijalog.

Tanasković kaže da se mnoge stvari u svetu diplomatije odvijaju iza kulisa a da Vatikan ima veliku tradiciju.

Ipak, Tanasković smatra da je na čisto političkom planu uticaj Vatikana danas nešto manji nego ranije, što ne znači da ga nema i da ne bi trebalo voditi računa o tome. Kada bi Vatikan priznao Kosovo, Tanasković ističe da bi to sigurno uticalo na pojedine latinoameričke države, koje ipak imaju i neke druge razloge za svoje odluke.

Ipak, Tanasković dodaje da je dolaskom pape Franje u svetu porastao moralni aspekt uticaja Svete stolice, a na vancrkvenom planu Vatikan je ponovo vidljiv u vezi sa najznačajnijim pitanjima savremenog sveta.

Podseća da je u njegovim prvim izveštajima nakon što je otišao u misiju i Vatikan bio gotovo siguran da oni neće priznati Kosovo zbog mnogih razloga i načina na koji se sagledavaju međunarodni odnosi.

Kaže da je jedan od razloga i to što za razliku od većine drugih zapadnih država, Vatikan pitanje Kosova sagledava u okviru sučeljavanja islamskog i hrišćanskog sveta. Navodi i da je juče, tokom razgovora predsednika Vučića u Vatikanu bilo jasno da se taj aspekt uzima u obzir, ali postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih Sveta stolica ne menja svoj stav.

Tanasković je rekao da Priština vrši priličan pritisak i sama i preko pokrovitelja da ostvari veći uticaj u Vatikanu, međutim to nije izvesno. Dodaje i da je kardinal Parolin, koji je bio u Prištini na osvećenju katoličke katedrale, tamo bio u čisto duhovnoj misiji.

Takođe, Tanasković kaže da Vatikan drži sve kanale otvorene da bi bio informisan i da to nema veze sa priznanjem kako to često Priština nastoji da prikaže. Kada je reč o eventualnom dolasku pape u Srbiju, Tanasković je naveo da je predsednik Vučić juče bio jasan i da mu je drago što nema nikakvih nedoumica u tom pogledu. Smatra da je jasno da bi država Srbija imala koristi od posete pape Srbiji, ali to ne zavisi samo od države i političkih činilaca već i od stava SPC.

Tanasković kaže da je na delu opšte poboljšanje odnosa između Svete stolice i Srbije i da je juče i predsednik Vučić preneo papi pozdrave patrijarha. Patrijarh i papa se veoma uvažavaju što čini atmosferu takvom da je u nastupajućem periodu logično da bude pomaka po pitanju posete pape Srbiji.

Povodom navoda Blica da je srpka kompanija "Koto", koju je Unesko izabrao da restaurira tvrđavu u Novom Brdu, saopštila da je u unutrašnjost tog zdanja pronašla neprocenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, Tanasković je rekao da je juče generalna direktorka Uneska konkretno obećala veće angažovanje.

Dodaje da je vest o otkrivanju kulturnog blaga svakako interesantna i da ima značaj.

Kaže da je pitanje šta bi se tu pronašlo jer će to verovatno potvrditi istinu da je to bilo srpsko i pravoslavno svetilište, što vlastima u Prištini ne odgovara. Kada je reč o kandidaturi Kosova za ulazak u Unesko, Tanasković navodi da je to danas mnogo teže i da se može očekivati da zahteva uopšte ne bude, ali dodaje da se sa Prištinom nikada ne zna.

#Kosovo

#Vatikan

#darko tanasković

'