AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je da smatra značajnim da je na sajtu Grada Beograda svima dostupan „Građanski vodič” koji je proistekao iz odluke o završnom računu za prethodnu godinu. Građanski vodič je prezentacija koja ima za cilj da što jednostavnije i pristupačnije prikaže na koji način je prethodne godine utrošen novac iz budžeta Grada Beograda.

– Građanski vodič je nastao kao plod inicijative Gradske vlasti za veće uključivanje građanske javnosti u proces pripreme budžeta Grada Beograda. Namera je da svim građanima sažeto i jasno prikažemo koliko je ostvareno prihoda i primanja, kao i koliko je utrošeno rashoda i izdataka u prethodnoj godini kako po budžetskim korisnicima tako i po programima – rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je dodao da, iako nije moguće objasniti celokupan budžet u ovako kratkoj formi, se nada da će Gradska vlast uspeti u nameri da Odluku o budžetu učini razumljivom i da na jednostavan način približi svima u koje svrhe se koriste javna sredstva da bi se zadovoljile potrebe građana.

– Ova prezentacija ima za cilj transparentnost, te očekujemo da se poveća interesovanje i učešće naših sugrađana u postavljanju ciljeva, definisanju prioriteta i planiranju razvoja Grada Beograda. To bi ujedno doprinelo još boljem upravljanju javnim finansijama u Gradu Beogradu, kao i učešću građana u javnim raspravama – zaključio je gradonačelnik.

„Građanski vodič” je rezultat saradnje Beograda sa Stalnom konferencijom gradova i opština - SKGO kao partnerom a u skladu sa razvojnom pomoći Evropske Unije. Doprinos da ova prezentacija bude prilagođena i jasna dali su i zaposleni u Sekretarijatu za finansije Grada Beograda.

– Kao gradonačelnik trudio sam se da zajedno sa kolegama što je moguće više pojednostavim prezentaciju i učinim je razumljivijom svim našim sugrađanima – dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je još jednom pozvao sve građane i na aktivno učešće u procesu pripreme budžeta za narednu godinu, kako bi budžetska sredstva bila utrošena u skladu sa potrebama građana a sve sa ciljem boljeg i kvalitenijeg života svih nas.

#Zoran Radojičić

'