AKTUELNO

Poziv koji je odlazeća Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila Prištini za učešće na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU (GIMNIH) predstavlja tendencioznu političku odluku, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Ova odluka pritom je doneta uz direktno protivljenje najmanje jedne države članice EU, čime je izraženo nepoštovanje država članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije - ocenila je Joksimović na pitanje Tanjuga da prokomentariše poziv koji je Mogerini uputila Prištini.

Ona je ocenila da se jednostranom političkom odlukom Federike Mogerini flagrantno krši dogovor iz dijaloga o regionalnom predstavljanju po kome predstavnici Prištine mogu učestvovati samo na regionalnim skupovima.

- Odlukom Mogerini uspostavljen je ciljani presedan u odnosu na važeću praksu da se na sastanke GIMNIH-a pozivaju isključivo predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU i takva praksa primenjivana je od osnivanja EU do danas. Na ovaj način se zemlje kandidati stavljaju u nejednak i neravnomeran položaj i svesno se odstupa od pravila da u procesu proširenja svako treba da napreduje u skladu sa individualnim zaslugama -  istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, umesto da bude sankcionisana za svoje nekonstruktivno ponašanje, Prištini se daje povlašćeni status u odnosu na druge u regionu, a posebno zemlje koje su dosledno ispunile uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo.

- Očekujemo da novi Visoki predstavnik EU Borel neće prihvatiti ovakvu praksu, a Srbija će adekvatno reagovati kada Borel stupi na dužnost kako bi se navedena situacija razjasnila sa predstavnicima nove EU administracije - istakla je Joksimović.

#EU

#Evrointegracije

#Federika Mogerini

#Kosovo

#Srbija

'