AKTUELNO

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD-a Majka Pompea pokazao da Amerika Srbiju stavlja u red onih zemalja koje su dovoljno hrabre da se bore za svoje interese uprkos suprotnostima sa američkom politikom.

- Istovremeno Amerika stavlja Srbiju u red onih država koje su itekako spremne da se diplomatski bore, koja ne pravi nikakve provokacije, nemaju sklonost ka tome da se ponašaju kao neka vrsta onih koji provociraju sukobe. Mi smo uspeli, zahvaljujući politici predsednika Vučića, da se izborimo za to da nas Amerika shvata kao partnera u razgovoru o Kosovu – kazao je Stanković za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, Srbija se bori na fer i diplomatski način u regionu koji je veoma antagonistično postavljen prema nama, našim državnim i nacionalnim interesima.

- Kada pogledate političku elitu u Prištini, političku elitu u Zagrebu, Sarajevu ili Podgorici, videćete da je ona značajno antagonizovana u odnosu na Srbiju, koja u ovom regionu nije izazivač problema. Srbija se vrlo uzdržano, racionalno i odmereno ponaša, ali se istovremeno bori za sebe. Tako nešto dobija pažnju Amerike – istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države kao još uvek dominantna politička sila u svetu ne menjaju svoju politiku lako ii brzo.

Foto: Pink.rs.

- Ako je uopšte menjaju, menjaju je pod pritiskom okolnosti i nakon vrlo aktivne diplomatije, nakon naše sposobnosti da se borite, ali isto tako i zahvaljujući veštini da se prilagodite pravilima diplomatske komunikacije – rekao je Stanković i dodao da bi bilo čudo da Srbija pomeri američku politiku u pravcu traženja rešenja koje bi otvorilo prostor za to da se izgubi negativna spirala, a to je da Albanci dobiju sve, a da mi ne dobijemo ništa.

Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti“, smatra da je poseta Vučića Njujorku značajna u smislu da su odškrinuta vrata kada je reč o rešavanju statusa Kosova, pogotovo kada se radi o državi koja je ktitor te nezavisnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Bilo bi veoma korisno za našu stranu da se čvršće igra na odnos sa pojedincima iz Trampove administracije, u konkretnom slučaju, to je gospodin Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost, koji je još 2008. godine rekao da se priznavanjem nezavisnosti Kosova otvara Pandorina kutija – podsetio je Babović.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Vuk Stanković

'