AKTUELNO

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je vest o otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" privukla pažnju i u regionu, pošto je Srbija glavna turistička destinacija od zemalja bivše Jugoslavije.

-Auto-put "Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i privrede u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i daljem saobraćajnom povezivanju i rastu trgovine sa Crnom Gorom i BiH - rekao je Ljajić gostujući u Novom jutru i dodao da su saobraćajne veze ključne za razvoj turizam odnosno dostupnost destinacije.

Kako smatra, Zlatibor je, posle Beograda, druga turistička destinacija u zemlji i auto-put "Miloš Veliki" mnogo će značiti za sve koji posećuju tu planinu.

-Kada bude gotova i deonica od Čačka do Požege, što će značiti da do Zlatibora možete da stignete za manje od dva sata. Ranije sa putem kroz Ovčarsko - kablarsku klisuru niste mogli da stignete nikako za manje od tri sata. To je bio ogroman problem za Zlatibor - rekao je ministar.

'Ne meri se šteta od taksi samo smanjenom trgovinom, već će se šteta meriti i kada one budu ukinute'

Govoreći o taksama, ministar Ljajić ističe da je šteta od uvođenja taksi na srpsku robu dnevno oko 1,07 miliona evra, ali da je indirektna šteta mnogo veća, a to je gubitak tržišta za srpske privrednike čak i kada takse budu ukinute. Kako je naglasio, ukidanje taksi bi značilo za srpske privrednike, ali da se oni na to tržište neće lako vratiti, jer su ga zauzeli sa svojom robom privrednici zemalja u okruženju. -Ne meri se šteta samo smanjenom trgovinom, već će se šteta meriti i kada takse budu ukinute, jer će naši privrednici sa teškom mukom da se vratiti na to tržište. Tržište na Kosovu zauzeli su drugi svojim proizvodima - naglasio je on. Dodaje da je direktna šteta na dnevnom nivou 1,07 miliona evra, jer se za toliko manje robe plasira na KiM nego što je to bilo pre uvođenja taksi. Na godišnjem nivou, podseća, to će biti oko 400 miliona evra.

-Očekujemo da će Zlatibor u punom kapacitetu procvetati i da će dodatno povećati turistički promet i doprineti daljem rastu srpskog turizma - ističe Ljajić.

Kako ističe, auto-put je mogućnost da investicije idu i u centralnu Srbiju.

-Ovo je šansa za privedu, turiskičku, ugostiteljsku i svaku drugu - smatra Lajić i dodaje da će sada kreativnost naše male privrede doći do izražaja pošto se očekuje otvaranje različite vrste privrednih objekata na trasi autoputa.

-Nema sumnje da će frekvencija saobraćaja biti velika i da će to doprineti da oni otvore čitav niz pratećih sadržaja koji su važni između ostalog za razvoj tranzitnog turizma. Lopta je u našem dvorištu, nadam se da ovakvu šansu nećemo propustiti - rekao Ljajić.

Govoreći o turizmu, Lajić kaže da su najatriktivnije destinacije u Srbiji za strane turiste Beograd, Zlatibor, Kopaonik, Niš i Novi Sad, a da je za domaće turiste redosled top destinacija malo drugačiji - Na prvom mestu je Zlatibor, zatim Kopaonik, Svrljiška banja, Sokobanja i Beograd.

#Rasim Ljajić

'