AKTUELNO

Rečnoj flotili ukinuli su sve, pa i činove, značaj joj je bio uništen, a prethodnih godina je znatno obnovljena - modernizovana je, dobila je novo naoružanje i njeni kapaciteti su veći, kaže za Pink ambasador Srbije u Moskvi.

Rečna flotila Vojske Srbije uskoro će biti bogatija za moćne vojne čamce i manje borbene brodove koje će naša država kupiti od Kine.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi kaže da je činjenica da Srbija ima dosta dobru rečnu flotilu, koja se u poslednjih nekoliko godina jako modernizovala, a sve zahvaljujući komandantu Rečne ratne flotile, Andriji Andriću.

- Rečna flotilla bila je zapostavljena, bile su ukinute tradicionalne mornaričke majice, dolamice, pa na kraju i činovi. Posle 2000. godine pravili su circus od rečne flotile koja je potpuno izgubila na značaju, a danas je dobila i novo naoružanje – kaže Lazanski za Pink.

Dodaje da je flotila danas modernizovana i da je strukturirana da dejstvuje zajedno sa kompnenom vojskom. Jačanje flotile je, kaže, neophodno, a Kinezi su već donirali oko 20 gumenih čamaca. Kaže i da top koji treba da stigne od Kineza, AK-630, nije no vi da je reč o ruskom topu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kineski rečni brodovi se razlikuju po kapacitetu, jer se naše reke razlikuju od njiihovih, jasno je da se Jangcekjang i Dunav ne mogu porediti – kaže Lazanski. Dodaje da kineska ratna mornarica ide strahovitim tempom kada je reč o napretku.

Kaže i da bi Srbija od Kine trebalo da kupi celu eskadrilu dronova, što je odlično za avijaciju. Ugovor za ovo je, kaže, već potpisan.

Ima stvari koje od Kineza možemo da kupimo bez ikakvih političkih uslovljavanja i po povoljnim cenama, jer su jeftiniji od drugih. Diverzifikacija borbenih sistema slaže se sa našom politikom vojne neutralnosti, pa se Srbija vodi time ko je jeftiniji, bolji i ko nam ne postavlja nikakve političke uslove – kaže Lazanski.

Kada je reč o nabavci četiri Mi-35 i tri Mi-17 helikoptera od Rusije, kaže da će to pojačati vertikalnu komponentu naših oružanih snaga.

- Sve zemlje oko nas pojačavaju helikopterske jedinice, a mi u tome napredujemo sjajno. Helikopteri koje ćemo nabaviti iz Rusije su dobri i nadam se da ćemo uskoro imati dovoljno helikoptera Mi-35 da formiramo celu eskadrilu – kaže ambasador za Pink.

Kada je reč o našoj proizvodnji i namenskoj industriji, Lazanski je otkrio da je on kumovao nazivu vozila “Kurjak”, koje je jedno od najsavremenijih namenskih vozila. Kaže da ga je proizvela privatna kompanija iz Loznice koja godinama radi za vojsku i remontuje vozila.

#Miroslav Lazanski

#Novo jutro

'