AKTUELNO

Veliki broj Mudžahedina živi i radi u ovom delu Evrope, Bosna je za sada najzanimljivija, kažu gosti Novog jutra.

Fitim Ladrovci otputovao je u Siriju kako bi učestvovao u svetom ratu. Iako se vratio na Kosovo, on i dalje poziva na džihad. Retko daje intervjue, ali je novinaru Aleksandru Klapu iz „Ekonomista“ ekskluzivno ispričao kako je uopšte došao do ratišta u Siriji, s kim se družio u zatvoru.

Kako je istakao, Kosovo je jedan od najvećih regrutacionih centara džihadistima.

Vlade Radulović vojno-politički analitičar za Novo jutro kaže da su se pre devedesetih godina stavovi i ideje Muslimana na teritoriji Balkana razlikovali značajno od ekstremističkog Islama, koji danas polako počinje da biva zastupljen i na ovoj teritoriji.

- Evropski Muslimani nisu imali tu praksu radikalnog Islama, sve do raspada Jugoslavije, početkom 1992. goidne dolaskom Mudžahedina. Ta praksa dobija zamah 95. godine, i ne zaboravite da su prve sečene glave bile glave Srba na Crnom vrhu – podseća Radulović.

Kako objašnajva ovakvi borci praktikuju novi Islam na ovim prostorima.

- Dosta je takvih mudžahedina ostalo na teritoriji BiH. Prilivom novca i kapitala sa Bliskog Istoka, došlo je do prevrata u tom korpusu muskomskog stavnovništva u radikani Islam – ocenio je on.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost u Novom jutru je rekao da važna činjenica i to da Ladrovci otvoreno priča o svemu što je činio kao pripandik ISIS-a, ali da sa druge strane dobija epitet zvezde.

- On je bio pripadnik ISIS-a, u suštini je neverovatno da on ne odgovara za ta zrevstva koje je počinio i da on otvoreno o tome priča, čak je posao i javna ličnost. Sama činjenica je da su mu nudili i penziji, da bude ratni veteran, je neverovanto – kaže Petrić.

Prištinksi mediji spekulišu da se na teritoriji Iraka i Irana borilo više od 3.000 boraca sa teritorije Kosova, a više od 30 ih je poginulo. Radulović kaže da postoji veliki broj ljudi sa ovih prostora koji ratuju u Iraku, a da nisu evidentirani.

- To se dešava jer oni ne putuju direktno tamo, zato nisu evidenitrani – kaže on, ističući da nije iznenađen velikim borjem muslimana sa KiM koji idu u ISIS.

#Kosovo i Metohija

'