AKTUELNO

Član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun Univerziteta Čarls Kapčan smatra da razmena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine, ako to može da otvori put normalizaciji njihovih odnosa.

- Ako pripajanje severa Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osećanje da su ''sačuvali obraz'' u dovoljnoj meri da bi priznali nezavisnost Kosova - onda smatram da se to mora učiniti, jer je to korak napred ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu - rekao je Kapčan u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

Upitan kako izaći iz ćorsokaka i nastaviti dijalog Beograda i Prištine, Kapčan, koji je bio direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame, kaže da bi razmena teritorija trebalo da bude na stolu:

- Uprkos izvesnom riziku po region, zbog insistiranja drugih za prekrajanjem granica po etničkim linijama, ovaj predlog pruža u najmanju ruku jednu opciju više za izlazak iz ćorsokaka. Naravno, to bi iziskivalo pristanak građana Srbije i Kosova, a to nije izvesno, pre svega sa kosovske strane - ocenio je Kapčan.

Upitan da li bi tzv. Kosovo i Srbija mogli da razmene teritorije, a da to ne zapali ceo region, Kapčan kaže da pozitivan efekat normalizacije odnosa Beograda i Prištine nalaže da se krene napred, bez obzira na moguće rizike koje takvo rešenje može da izazove u BiH i, možda, u Makedoniji zbog tenzija između Makedonaca i Albanaca.

On dodaje da ne misli da je to politički ili moralno neprijatnije nego što je odvajanje tzv. Kosova od Srbije, što je, smatra on, takođe bilo prekrajanje granica duž etničkih linija.

- Ako je moguće postići trajno rešenje za odnose Kosova i Srbije kao posledica razmene teritorija, ja bih to podržao iz pragmatičnih razloga. Veoma je teško za Kosovo da krene napred i funkcioniše kao demokratska zemlja kada jedan njegov deo ne želi da pripada toj državi. Severno Kosovo i dalje ima snažne veze sa Srbijom. Većina Srba koji žive u tom regionu ne smatra da treba da ostanu unutar Kosova - kaže on.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da bi neki razmenu teritorija pokušali da iskoriste kao izgovor za prekrajanje granica duž etničkih linija, međutim tolerisanje odstupanja od standardnih normi doprinelo bi većoj stabilnosti.

- U slučaju BiH, otcepljenje Republike Srpske bi imalo destabilizirajući efekat. Zbog toga međunarodna zajednica treba odlučno da se suprotstavi toj opciji - smatra on.

Kapčan dodaje da je teško reći kakva je zvanična američka politika o ovom pitanju.

- Istovremeno, smatram da ako se ukinu carine i počne dijalog između gospode Tačija i Vučića, SAD bi se mogle direktnije uključiti u nastojanju da se postigne sporazum. Činjenica da je Bolton u jednom trenutku iskazao potencijalnu podršku razmeni teritorija nagoveštava da bi on lično mogao biti uključen, ukoliko to okolnosti budu iziskivale - rekao je Kapčan.

On dodaje da pristup EU da Beograd mora da reši spor sa Prištinom ako želi da postane članica EU, do sada nije dao rezultate.

Sa druge strane, kaže on, skeptičan je da će se SAD direktnije uključiti u dijalog, jer administracija Donalda Trampa nije identifikovala Balkan kao jedan od prioriteta.

- Generalno govoreći, predsednik Tramp nastoji da se reši mnogih međunarodnih obaveza, a ne da ih povećava. Njegova administracija je fokusirana na druga pitanja, pre svega nastoji da se izvuče iz Sirije i Avganistana pre izbora 2020. To znači da je lopta i dalje u evropskom dvorištu - ocenio je on.

Ipak, ocenjuje Kapčan, cela priča završiće se integracijom Balkanskom poluostrva u evroatlantske institucije, kao i priznanjem Kosova od strane Srbije, ali je pitanje koliko će potrajati do toga.

Ipak, ocenjuje Kapčan, cela priča završiće se integracijom Balkanskom poluostrva u evroatlantske institucije, kao i priznanjem Kosova od strane Srbije, ali je pitanje koliko će potrajati do toga.

#Amerika

#Kosovo i Metohija

'