AKTUELNO

Velika je greška to što se ljudi koji su bili na vlasti u Srbiji od 2002. do 2012. godine nisu potrudili da dokumenti o zločinima nad srpskim narodom dođu do političkih elita najmoćnijih država, ocenjuju sagovornici Pinka i poručuju da ne možemo dozvoliti da našu istoriju pišu neprijatelji Srbije.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je komentarišući navode u medijima da je Haški tribunal zaplenio tajne akte Beograda o ratovima ocenio da je najgore što od 2000. do 2012. godine nismo svu tu dokumnetaciju o stradanju srpskog naroda – od Oluje, preko zločina i BiH na KiM, nismo predstavili stranim zemljama.

- Niko od tadašnjih političara se nije potrudio da ti dokazi dođu do politilčkih elita u nabitnijim i najvećim zemljama i do njihovih građana – naveo je Marinković i dodao da diplomataka ofanziva počinje od dolaska Aleksandar Vučića na mesto premijera.

- Trebalo nam je nekih 15 do 20 godina da Vučić postane premijer i da krene u diplomatsku ofanzivu i da na jednoj ravnopravnoj osonovi razgovara sa mnogo većim i moćnijim partnerima kada su u pitanju sukobi u bivšoj Jugoslaviji i ono što je pokušano da se baci na Srbe i Srbiju, velika anatema, krivica za sve ratove i zločine – istakao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, i sada u 2019. godini smo svedoci pokušaja kosovskih sepratista da jednom takvom propagandnom mašinerijom promovišu neistine.

- Ne treba biti politički mnogo iskusan da bude jasno da na Kosovu nije silovano 20.000 žena što oni pokušavaju da predstave kao istinu. Kada se to ponovi 10, 20 puta teško može nešto da se uradi protiv toga – naveo je Marinković.

Istoričar Saša Adamović kaže da je zanimljivo da se ponovo aktuelizovalo pitanje udžbenika iz istorije koji bi se bavili ratovima devedesetih godina prošlog veka i raspadom države.

- Pojedinci su zainteresovani šta će pisati u udžbenicima. Smeta im inicijativa da Srbija i Republika Srpska zajedno naprave udžbenike iz istorije za buduće generacije. Oni žele, to su radili i preko Haškog tribunala, da nametnu određeni narativ o događajima devedesetih godina o dešavanjima na Balkanu po kojem su glavni i maltene jedini krivci Srbi – smatra Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao mi moramo da se borimo za sopstveni narativ, a naši istoričari moraju da rade na knjigama koje se bave 90-im godinama prošlog veka.

- Ne možemo dozvoliti da srpsku istoriju pišu neprijatelji Srbije – podvukao je Adamović. Osvruvši se na najave da će koridor 11 nositi ime Kneza Miloša, on je naveo da je Knez Miloš jedna od najavćih istorijskih ličnosti koje smo imali, koji je stvarao i stvorio srpsku državu, vođa ustanka, veliki junak i sposoban političar.

- Dobro je da se i kroz ovakve stvari podsećamo naših diplomata i reformatora. On je jedan od najvećih državnika koje smo imali – istaklao je Rajić.

#Istorija

#Srbija

'