AKTUELNO

"Srpski telegraf" došao je u posed dokumenta u kome stoji da je Vuk Jeremić 2005. godine tražio od Rusa da ne stoje kao prepreka kosovskoj nezavisnosti, a gosti Novog jutra smatraju da je to veleizdaja zemlje i pitaju se za koga nekadašnji šef srpske diplomatije radi.

Glavni urednik "Srpskog telegrafa" Milan Lađević ističe da je stigao iz Rusije i tvrdi da je autentičan, kao i da govori o izdaji naše zemlje..

Foto: TvPink Printscreen

- On govori o jednoj ozbiljnoj priči, o jednoj izdaji zemlje, jer ako se vi narodu predstavljate da ste jedno, a radite nešto drugo što je protivno interesima vaše zemlje, onda je to za svaku osudu. Da ne pričamo da je samo nekoliko meseci pre nego što je Jermić otišao u Rusiju da moli Putina da podrži nezavisno Kosovo bio pogrom Srba. Pa za koga ste vi radili? - zapitao se Lađević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako naglašava, ako je bilo ikakve sumnje da taj dokument nije autentičan, taj list danas objavljuje novi dokument.

-Objavili smo overenu izjavu našeg izvora, koji pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdi da je to pismo, taj dokument on lično, po nalogu ruske administracije, trebalo da preda Borisu Tadiću. I on tvrdi da je sve autentično i tačno - tvrdi Lađević, zaključivši da je to veleizdaja države i da za to neko treba da odgovara.

-Ovaj dokument nije sam, postoji i depeša Vikiliksa, gde piše da je obećano da Srbija neće talasati o priznanja Kosova. Kada imate ovakve situacije vama je sve jasno i onda se zapitate za koga radi Vuk Jeremić. Moramo jednom za svagda da stavimo tačku na to, jer svi za nešto odgovaraju, samo zbog izdaje zemlje niko da odgovara - zaključio je Lađević.

Istoričar Nemanja Starović je rekao da ne zna za koga radi Jeremić, ali da se u ovakvim slučajevima treba pratiti put novca.

-Mislim da je nezamislivo u bilo kojoj evropskoj državi da onaj ko se bavi visokom politikom i ko se predstavlja kao lider jedne stranke, doduše ne pralamentarne, ali sa velikim ambicijama, prima novac od stranih ambasade, a znamo da je njegova organizacija dobijala novac od katarske ambasade u Nemačkoj - podsetio je Starović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako ocenjuje, kod Vuka Jeremića je u pitanju velika količina licemerja.

-Problematičan je taj politički stav koji je propagirao Vuk Jeremić, jer on dok je bio na vlasti govorio da je KiM kamen oko vrata Srbiji...Ono što je problem je par godina kasnije što priča 'ja nisma Vuk Jeremić koji je bio savetnik Tadića, koji je bio minisar spoljnih poslova, već sam Jeremić Vuk, jedan od lidera opozicije koji je najveći patriota, koji se zalaže protiv podele Kosova', što je u potpunoj suprotnosti od onoga kako je delovao na svojoj poziciji, ali narod Srbije je pokazao svoj stav o politici koju je sprovodila DS - naglasio je Starović.

Istoričar Saša Adamović podsetio je da nekoliko meseci pre nego što je Jeremić otišao u Rusiju, da je bio, isto kao tadašnji savetnik Borisa Tadića i u Vašingtonu, gde je već nešto slično govorio - da će Srbija prihvatiti nezavisnost KiM i da tu gorku pililu, koju će Srbija progutati, treba zaviti u šećernu oblandu.

Foto: TvPink Printscreen

-Kada je preuzeo MSP nastavio je sa licemernom politikom i dobro je što se ovaj dokument pojavio, kao i depeše Vikiliksa koje su razobličile Jeremića kao političara u Srbiji - zaključio je Adamović.

#Milan Lađević

#Nemanja Starović

#Saša Adamović

#Vuk Jeremić

'