AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Tužilaštvo, sudovi i nadležni organi treba da utvrde da li su Vuk Jeremić i Boris Tadić radili nauštrb interesa Srbije i da li su od Rusije tražili da ne stavlja veto u UN kada je reč o KiM.

Dačić je to rekao za Srpski telegraf, a povodom dokumenta ruskih obaveštajaca u kome piše da je Jeremić u novembru 2005. godine tražio od Rusa da ne budu prepreka kosovskoj nezavisnosti.

Dačić je ocenio da je to ravno izdaji zemlje i istakao da mora da se precizno utvrdi zašto je on tražio od Rusa da ne ulažu veto u SB UN.

- Isto tako treba istražiti i koji je motiv Jeremić, koji je tada išao u Rusiju kao savetnik predsednika države Borisa Tadića, imao kada je rekao da "neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara - kazao je Dačić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Prema njegovim rečima, Jeremić je u pravu u jednoj stvari i da je Srbija skupo platila učinak njegove i Tadićeve vlasti.

- Veliku štetu naneli su i državi i našoj borbi za KiM jer su upravo Tadić i Jeremić ti koji su dozvolili da se pitanje Kosmeta izmesti iz UN. Jeremićeva je zasluga i formulisanje pitanja koje je Srbija postavila međunarodnom sudu pravde, što danas i Haradinaj i Tači slave, jer je to bio jedan od temelja nezavisnosti Prištine - ocenio je Dačić.

On podseća da je sud tada rekao da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, kao i da je odluka gotovo diskreditovala poziciju Beograda u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dačić ističe da se Jeremić tada ponašao kao diplomatski diletant i da se "ništa tu nije promenilo", jer se isto ponaša i danas.

- Zato je neophodno da se utvrdi istina da vidimo ko je šta radio iza kulisa, pa da građani sledeći put kada izađu na izbore odluče da li žele da oni koji su naškodili interesima Srbije opet dođu na vlast - rekao je Dačić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je Jeremić taj koji je pre devet godina postavio katastrofalno pitanje pred međunarodnim sudom pravde i da njegovo ime devet godina slave po Prištini i Tači i Haradinaj i svi albanski separatisti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mediji u Prištini i albanska javnost glorifikuju Jeremića kao heroja koji im je dao potvrdu samoproglašene nezavisnosti - kaže Đurić i dodaje da je Jeremić čovek čiji su prijatelji, sponzori i poslovni partneri po zatvorima širom sveta.

Đurić objašnjava da je Jeremić umešan u mnoge njihove finansijske kriminalne radnje, da prima novac od stranih ambasada bez obrazloženja srpskoj javnosti za koju kontrauslugu.

- To je i čovek koji je postavio granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, prebacio pregovore iz UN u EU, na KiM doveo Euleks i razvlastio Kfor, uveo predstavnika smoproglašenog Kosova u UN, doneo niz nakaradnih i štetočinskih sporazuma za Srbe na KiM i Srbiji vezao ruke i noge u daljim pregovorima - rekao je Đurić.

Kako je rekao, srpski narod na KiM i u čitavoj Srbiji odlično zna "taj politički legat" Jeremića da je rešio Srbiju KIM, fabrika, ugleda, novca i vojske.

- U vreme kada je on bio ministar spoljnih poslova, Srbija je na KiM izgubila više nego u celoj svojoj istoriji - zaključio je Đurić.

#Boris Tadić

#Ivica Dačić

#Marko Đurić

#Vuk Jeremić

'