AKTUELNO

Nekadašnji šef kordinacionog tela za KIM Nebojša Čović smatra da je ostavka Ramuša Haradinaja “političku igru” koja treba da izazove izbore i donese mu uspeh na tom planu. Čović za Pink istovremeno ističe da se bez obzira na presudu u Hagu radi se o evidentnom ratnom zločincu.

- Radi se o čoveku koji je koljač i koji je sada u odelu predsednika takozvane kosovske vlade – naveo je Čović i napomenuo da je međunarodna zajednica ima detaljne dosijee svih komandanata OVK koji su zapravo ratni zločinci.

On je, kaže, znao kada je Haradinaj podneo ostavvku da nema nikakvog razloga za euforiju.

- Rekao sam da mislim da je to jedan pozorišni komad koji je je isceniran i napravljen za sve ono što nas čeka na prostoru KiM i ništa drugo – dodao je Čović.

Upitan da prokomentariše to što je saslušanje Hradinaja trajalo samo sat vremena, on je rekao da ništa drugo nije ni očekivao.

- Taj sud u Hagu koji je tamo samo izmešten, sudi po nekakvim zakonima Kosova. Vidimo da su takse su uvedene, da provociranju Srbiju, da blokiraju određene procese, jako puno ima cimerja od strane međunarodne zajednice, taj ceo put u Hag…- naveo je Čović.

Kako je dodao, najveći zločini na prostoru KiM dogodili su se u prisustvu međunarodne zajednice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su billi prisutni u 90 odsto slučajeva tih ogromnih i najvećih zločina koji su se dogodili i ne samo da su bili prisutni, nego su bili potpuno svesni šta se događa, a da nikada ništa nije preduzeto sa njihove strane. Kada analizirate te događaje – autobus u Podujevu, Goraždevac, 17. mart 2004. godine, ni jedan od počinilaca nije uhvaćen. Oni imaju, imao sam prilike da vidim, detaljne dosijee oko svih tih bivših komandanata OVK koji su zapravo ratni zločinci – naglasio je Čović.

On smatra da je Haradinajeva ostavka deo političke igre.

- Haradinaj je podneo ostavku, Hašim Tači i Kadri Veselji koji su isto bili na saslušanju ali se nije znalo, nisu podneli ostavku. Treba analizirati zašto je Haradinaj podneo ostavku. Ja mislim da je ključni razlog da se još dodatno podigne njegov rejting jer je on populističkim merama podigao rejting na prostoru KiM. To je lažni, kvazi patriotizam. Njegova ostavka je navodno zaštita Kosova, da Kosovo ne ide pred Haški sud, nego će to biti Haradinaj koji se branio ćutanjem – kaže Čović.

Prema njegovim rečima, Haški sud ima sve podatke i oko Žute kuće i oko svih ostalih zločina sa najvećom koncentracijom u Dukađini zoni – to je taj deo gde je operativno komandovao Haradinaj.

- Mislim da je sasvim jasno i političkim strukturama na KiM da se radi o političkoj igri da se time provociraju izbori, kako bi Haradinaj počistio političke protivnike – istakao je Čović.

On je napomenuo da se licemerje međunarodne zajednice krije i u tome kada kažu da će podržati rešenje koje dogovore Beograd i Priština.

- To je neiskrena rečenica, jer će oni podržati ono što su oni zamislili – zaključio je Čović.

#Nebojša Čović

'