AKTUELNO

Gosti „Novog jutra“ ocenjuju da je novi lider britanskih konzervativaca, koji će preuzeti i funkciju premijera Britanije, slika i prilika Donalda Trampa, po mnogim osnovama. Govoreći o odnosu naslednika Tereze Mej prema Srbiji, ocenjuju da je verovatno da razloga za brigu neće biti.

Konzervativna partija izabrala je Borisa Džonsona da predvodi britansku vladu. Nakon što je izabran, Džonson je poručio da će sprovesti Bregzit do 31. oktobra. Američki predsednik Donald Tramp podržavao je Džonsona u trci za naslednika Tereze Mej, ali je on uprkos tome kritikovao Trampovu odluku o zabrani ulaska državljanima muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trampove podrške, a i sličnosti u frizurama, Džonsona nazivaju "engleski Tramp".

Dejan Miletić direktor Centra za proučavanje globalizacije, kaže da, dok gledamo Džonsona, zaista gledamo „novog Trampa“.

- Reč je o zanimljivom čoveku, koji je i atipičan političar, kako u Britaniji, tako i u svetu. Čini mi se čak da je interesantniji od Trampa, a zajednički im je način nastupa i ta njihova specifična frizura – kaže Miletić. Dodaje da je kod Džonsona karakteristična odlučnost, pa je tako novi britanski premijer, odmah po jučerašnjem izboru, poručio da Britanija napušta Evropsku uniju 31. oktobra, “pa kud puklo, da puklo”.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je upravo svojim oštrim i sigurnim stavom “kupio” partiju. Dodaje da Džonson “ne savija kičmu i da je karakteran”. Kada je reč o odnosu prema Srbiji, Miletić kaže sledeće:

Ako je neko čovek od kojeg ne možemo očekivati negativna iznenađenja, to je gospodin Džonson. Treba uzeti u obzir i to da je jedan od retkih stranih političara koji je čestitao Novaku Đokoviću pobedu na Vimbldonu. Sa našim političarima ima živu komunikaciju, što je takođe značajno, ali na zapadu treba razgraničiti lične odnose i državni posao.

Slobodan Samardžija novinar "Politike" i bivši dopisnik iz Moskve kaže da Džonson zaista na određene načine jeste slika i prilika Trampa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što je negativno po Džonsona jeste to što mu je ostavljen “loš” posao, odnosno sprovođenje Bregzita. Dakle, nije neko ko će da gradi i stvara za vreme mandata, već treba da učini da njegova zemlja napusti Uniju – podseća Samardžija. Ocenjuje i da Džonson za sada nije pokazao konkretnu viziju, planove za Britaniju i da znamo samo to da želi da svoju zemlju odvoji od EU.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Boris Džonson

#Donald Tramp

'