AKTUELNO

S obzirom da je Sud za zločine OVK koji je pozvao na saslušanje Ramuša Haradinaja formirala takozvana Republika Kosovo nemam velika očekivanja od svega toga, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je kazao novinarima u Beogradu da je taj Sud uspostavljen i osnovan odlukom prištinskih institucija, kao specijalizovano veće, kao i da je samo teritorijalno izmešten sa KiM, na osnovu bilateralnog sporazuma Prištine sa Holandijom.

Kako kaže, međunarodni je jer su oni zaposlili sudije sa stranim državljanstvima, ali po svom karakteru, taj Sud je domaći, odnosno njihov.

- Prema tome, nemam preterana očekivanja od svega toga, ali mi nećemo odustati od toga da ih gonimo i za godinu, dve, 10, 20 videćemo - ratni zločin ne zastareva - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, država Srbija je svoju posvećenost progonu ratnih zločinaca pokazala činjenicom da se najveći deo komandanata terorističke OVK i danas nalazi na našim poternicama.

Kako kaže, Srbija bi volela da ima bolju saradnju sa pojedinim državama koje se vrlo često kada ti razni osumnjičeni zločinci kroče na njihovu teritoriju ponašaju kao da nisu validni nalozi iz Srbije i propuste ih.

- Nadam se da će bilo koje međunarodno pravosuđe dati neki rezultat - kazao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

#Marko Đurić

'