AKTUELNO

Mišljenje Međunarodnog suda pravde koje su "ničim izazvani" pre devet godina zatražili Vuk Jeremić i Boris Tadić, dalo je legalnost "pravu" kosovskih Albanaca na državu.

Hašim Tači, predsednik lažne države Kosovo, kao i takozvani premijer u ostavci Ramuš Haradinaj slave 22. jul - dan kada je pre devet godina Međunarodni sud pravde izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Država Srbija je ovo mišljenje ocenila sramnim i tada jasno naglasila da je jednostrano proglašenje Kosova kao republike nešto što se protivi svim prihvatljivim pravnim normama u svetu.

Mišljenje koje su pre devet godina zatražili Vuk Jeremić i Boris Tadić dalo je legalnost pravu kosovskih Albanaca na državu.

Srpska lista saopštila je da će današnji dan ostati upamćen kao datum kada je režim Jeremića, Đilasa i Tadića dao punu podršku separatizmu i cepanju teritorijalne celovitosti naše zemlje.

Jedno pogrešno pitanje koštalo nas je te 2010. svega. Naime, tadašnja vlada, zajendo sa predsednikom Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem povukla je potez kojim je zakucan ekser u kovčeg nezavisne države koju Albanci danas nazivaju svojom. Ova odluka na štetu Srbije gotovo je diskreditovala našu poziciju u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Foto: Tanjug

Pitanje je glasilo: “Da li je akt nezavisnosti po međunarodnom pravu?”, umesto “Da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu”.

Ovaj dan je za Haradinaja jedan od najvažnijih za državnost Kosova, na svom Fejsbuk profilu je ocenio da je odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dok je Tači rekao da je ta odluka najveća međunarodna pobeda Prištine koja je, prema njegovim rečima, otvorila put Kosovu ka članstvu u NATO, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Na ovakve objave šef Srpske diplomatije Ivica Dačić kaže:

Žalosno je što su tu međunarodnu pomoć izvojevali koristeći lošu odluku i Tadića i Jeremića u to vreme, imajući u vidu da je loše postavljeno pitanje dalo i takav odgovor - naveo je Dačić.

#Hašim Tači

#Ramuš Haradinaj

'