AKTUELNO

Ramuš Haradinaj podneo je juče neopozivu ostavku na mesto predsednika tzv. vlade Kosovo, jer je pozvan u Hag kao osumjičeni za zločine OVK.

Nekadašnji šef kordinacionog tela za KIM Nebojša Čović govoreći o izjavi Danijela Servera da nije znao da će Haradinaj podneti ostavku istakao da ako je njegova izjava tačna, a spada u jednog od glavnih arhitekata nezavisnog KiM onda je to interesantan momenat, kao i da smatra da nije imao te informacije.

-Ova ’šumska’ elita ne može da iznese probleme sa kojima se susreće KiM i kompletnu problematiku vezanu za regulisanje odnosa u Srbiji - ocenio je Čović, podsetivši da je nedavno Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, priveden u Beču navodeći da je tada bilo "dovoljno prostora da mu se objasne neke stvari, jer porodica Haradinaj divlja na prostoru KiM".

Foto: TvPink Printscreen

-Mislim da je Daut Haradinaj dobio tada jasne poruke, nakon toga su usledili ovi događaji, Hardajinaj je podneo ostavku i mislim da će to usporiti određeni proces dijaloga i pregovora - rekao je Čović.

-Na prvi pogled je dobra vest, ali moramo videti šta se iza nje krije. Dosta puta smo efuorično reagovali na razne vesti, a onda smo videli da iza toga ide strategija koja nije bila prijatna - napominje on.

Podsetio je i na izjavu Hašima Tačija koji tvrdi da je iz medija saznao da Haradinaj ide, a sličnu izjavu je dao i Kadri Veselji koji je, kako Čović kaže, nekoliko prethodnih dana je boravio u SAD.

-On je ključni čovek koji ima prikupljenu dokumentaciju o svim zločinima i bivšim komandantima OVK, on u svojim fiiokama ima Haradinaja, Tačija...Veselji je indirektni predstavnik ŠIŠ-a (tajna obaveštajna služba Albanije) i mislim da je on napravio dogovor sa međunarodnim faktorima nekakakvog zaštićenog svedoka koji će služiti za disciplinovanje nedisciplinovanih bivših prredstavnika OVK - zaključuje Čović.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM, Milovan Drecun nije hteo da govori o svedocima dodajući da smatra da je program zaštite svedoka veoma važan ako smo poučeni iskustvom iz Haga, kada su sebi oduzimali život ili stradaliu saobraćajnim nesrećama.

Foto: TvPink Printscreen

-Ono što je bitno su saznanja do kojih je Specijalno javno tužilaštvo došlo, da li tu ima novih elemenata vezanih za zločine koje je Ramuš Haradinaj direktno počinio, a sa druge strane kolika je mogućnost da se utvrdi komandna odgovornost za ono što se dešavalo u tzv. operativnoj zoni Dukađini kojom je komandovao Haradinaj - smatra Drecun.

-Tu je radna grupa koju je formirao odbor za KiM pripremila dosta materijala. Mi smo objedinili sva saznanja i ono što je interesantno utvrdili smo da je najviše zločina bilo u zoni kojom je komandovao Haradinaj. Tu smo identifikovali 980 događaja, još uvek se vodi kao nestalo 101 lice, a što se ilegalnih pritvora tiče najviše ih je bilo u zoni Dukađini - 23. Tu imamo 127 izjava bivših terorista, oštećenih, svedoka... - rekao je Drecun.

#Milovan Drecun

#Nebojša Čović

#Ramuš Haradinaj

'