AKTUELNO

- Srbija zbog događaja u Prištini mora da reaguje smireno. Rauzmem potrebu naših ljudi za pravdom, razumemo neku vrstu zadovoljstva Srba zbog poziva Ramuša Haradinaja u Hag. Smatramo da razloga za efuriju nema, sagledavamo sve činjenice i posledice koje dolaze posle tog čina – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o ostavci Ramuša Haradinaja.

- Položaj Srba biće još teži nego što je bio danas, dolazi do spajanja Albanaca i do snažnije i ne skrivene mržnje prema srpskom narodu – kazao je Vučić naglašavajući da će RS zbog toga posvetiti veću pažnju na svoj narod.

- Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti. Ovo je činjenica i suština svega. Plašimo se da politički razvoj na KiM ide u smeru za odlaganje daljeg dijaloga – dodao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, potez Ramuša Haradinaja je trik kako bi povećao svoju popularnost.

- On se bori za poene na Kosovu. Ne zaboravite, mogli ste juče da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije. Izređali su se govoreći o Haradinaju kao junaku – dodao je Vučić.

Kako je rekao, postupak Hradinaja je politički trik, koji će omogućiti da se oteža nastavak dijlaoga. Kako je objasnio, cilj Haradinaja je da očvrsne svoju poziciju na političkoj sceni Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- Pustiće ga nazad posle 48 sati, vratiće se kao veliki heroj albanskog življa, njegova popularnost će se udvostručiti. On time želi da obezbedi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima koji će se održati krajem septembra ili u oktobru. Koristiće se i predsetvnici našeg naroda sa obračun za Srpskom listom. Istovremeno će, dok traju izborne radnje, biti nemoguće nastaviti dijalog. Njihov je plan da se sačekaju izbori, tu za Srbe mnogo mesta nema – objasnio je predsendik Vučić.

- Formiranje prištinske vlade biće u decembru, tako da nastavak dijaloga gotovo da nema. Zatim nas očekuje dodatni pritisak na Srbiju, očekivaće se da Srbija popusti još više. To je ono sa čim ćemo se mi nesumnjivo suoavati – ocenio je Vučić, dodajući da zna kako funkcionišu politički postpci u međunarodnoj zajednici.

Kako je objasnio, približavanje Balkanskih naroda je posao samih naroda sa tog prostora, a ne posao velikih sila koje će uvek težiti da traže svoju korist.

- Znam da su Svetozar Marković i kralj Alekandar kao prva žrtva fašizma u Evropi stradali za ideju približavanju Balkanskog naroda. Mi moramo da rešavamo probleme, neće nam pomoći neki drugi. Njihova uloga uvek će biti direktno proporcijalna interesima velikih sila. Mi moramo da rešavamo svoje probleme, moramo da budemo snažniji i jači i onda možemo da postavljamo svoje zahteve – dodao je Vučić, ističući da žele dobre odnose sa svetom, ali ne po svaku cenu.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi nećemo tutora, želimo da imamo svoj stav. Kada nešto kažem, želim da znaju da je to moj stav, a ne stav neke ambasade - naglasio je predsednik.

- Nećemo se mešati u internu politiku KiM, ali nama je važna bezbednost Srba! Očekujte dodatno prebacivanje težine na Republiku Srbiju iz svih aspekata – dodao je.

Haradinaj je juče podneo neopozivu ostavku, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Predsednik Vučić  sinoć se sastao sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i svojim saradnicima, odmah posle vesti o ostavci Haradinaja.

Kako mediji prenose, sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašjnih poslova Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

#Aleksandar Vučić

'