AKTUELNO

Haradinajeva ostavka je svojevrsna izlazna strategija zbog definitivne odluke Vašingtona da takse na srpsku tobu napokon budu ukinute, jedan je od mogućih razloga za ostavku koji analitičari navode za Pink.

Ramuš Haradinaj je, na kraju sednice vlade tzv. Kosova, saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Foto: Tanjug/P Photo/Jean-Francois Badias

Advokat Goran Petronijević ocenjuje da je moguće da je pritisak na Haradinaja uticao na ovu odluku. Podseća da je Haradinaj, za razliku od ostalih, bio tvrd po pitanju ukidanja ili suspendovanja taksi na srpsku robu.

- Druga varijanta u koju ipak više verujem je ta da je ovo vrsta izlazne strategije iz situacije u koju ga je dovela administracija SAD, tačnije Vašington. Da su oni želeli ukidanje taksi, one bi bile ukinute u roku od pet minuta. Pretpostavljam da su sada napokon doneli odluku da do suspenzije ili ukidanja taksi dođe i Haradinajeva odluka bi, u tom smislu, predstavljala jednu vrstu opravdanja – ocenjuje Petronijević za Pink.

Spoljno-politički komentator Nemanja Starović kaže da poziv Specijalnog suda Haradinaju da se pojavi u svojstvu osumnjičenog predstavlja posledicu višemesečne antagonizacije čitave međunarodne zajednice koju sprovode prištinske vlasti, a pre svih sam Haradinaj.

Do ubrzanja ove odluke sigurno su doveli događaji od prethodnih dana: sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, susret prvog potpredsednika srpske Vlade Ivice Dačića sa savetnikom američkog predsednika za bezbednost Džonom Boltonom, kao i izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o nekakvim tamnim oblacima koji su se nadvili nad procesom dijaloga između Beograda i Prištine za šta je, prilično direktno, prvi put optužila prištinske vlasti – ocenjuje Starović za Pink.

Jedan od razloga ostavke jeste i to što je Kosovo, kako je rekao Haradinaj, nepravedno pritisnuto da povuče takse na srpsku robu. To je, smatra Zoran Anđelković, bivši predsednik privremenog Izvršnog veća za KiM, jedan od razloga Haradinajeve ostavke.

Foto: TvPink Printscreen

- Sve što se dešavalo u Berlinu i propadanje pariskog sastanka na neki način su se obili Haradinaju o glavu – ocenjuje on.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tela za KiM ostavku ocenjuje kao dobru vest, ali euforija ne treba da postoji.

- Mnogo puta smo imali priliku da čujemo “dobru vest”, nakon koje je stiglo nešto drugo. I ovaj put smatram isto to – kaže Čović. Kada je reč o pozivu u Hag, kaže da će se videti da li će se raditi po pravdi, a da je evidentno da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac.

Pročitajte još: HITAN SASTANAK Vučića sa saradnicima o ostavci Haradinaja

#Ramuš Haradinaj

'