AKTUELNO

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, povodom brojnih diplomatskih aktivnosti i dolaska američkih diplomata i albanskih lobista u Beograd i Prištinu, kaže da sada prisustvujemo ponovnom zahuktavanju pitanja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

- Bilo je jedno zatišje, a sada je mnogo signala koji govore da stvari hoće da se ubrzaju, pre svega od strane svetske zajednice. Naravno da i naša strana želi da se vrati za pregovarački sto, jer je to najbolji garant da neće biti eskalacije, odnosno da ne dođe do nekih provokacija od strane Prištine – izjavio je Kajtez za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, pozicija Prištine je takva da je ona neodrživa i ističe da ako žele nastavak pregovora, a unapred su “zakucali sopstvenu poziciju koja je neodrživa i sa stanovništva Srbije neprihvatljiva, onda je manevarski prostor za razgovore jako sužen”.

Foto: TvPink Printscreen

- Tu odlučujuću ulogu mora sada da odigra svetska zajednica, odnosno oni mentori Prištine koji u poslednje vreme i nagovaraju Prištinu da krajnje opasne i radikalne poteze. Ovde se pokazuje i to da Haradinaj ulazi u jedan problem zato što je ta njegova pozicija koja je ekstremna, radikalna i ratnohuškačka teško održiva – smatra Kajtez i dodaje:

Sve signali pokazuju da će ta njegova pozicija biti teško održiva i gotovo neodrživa. Poseta Makrona, razgovor Dačića i Boltona i drugi signali govore da ta pozicija nije moguća i da razgovor podrazumeva da svaka od dve strane stvarima mora prići na relaksiraniji način, odnosno mora se otvoriti mogućnost kompromisa i dogovora.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, govoreći o odnosima Amerike i Prištine naglašava da zbog Haradinajevih jednostranih odluka može doći do slabljenja tog savezništva.

- Očigledno je da Amerika Kosovo i dalje smatra saveznikom na Balkanu i naravno da će im u tom smislu davati logističku i bilo kakvu drugu podršku. Međutim, dolazi do zasićenja tog savezništva zbog preterano jednostranih odluka koje utiču na njihovo biračko telo dole, Haradinaja konkretno. Haradinaj već duže vreme odbija poslušnost, čime može doći do umanjenja savezništva – smatra Petrić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, jedan američki političar ne može sebi da dozvoli da nešto izjavi u javnosti i da to ne bude onako kako je on rekao.

- To slabi njihovu poziciju u Americi, a on to ne može sebi da dozvoli. Dolazimo do kontradiktornosti da se jedno priča, drugo radi… Niko ne može da veruje da je Haradinaj toliko jak da može da kaže “ne” Americi – kazao je Petrić.

Tomislav Kresović, novinar i publicista, navodi da Haradinaj nije mnogo značajan i da je ovo pitanje teorije igara.

Foto: TvPink Printscreen

- To je kao jedno političko pozorište. Ovde je u pitanju preraspodela političke moći. Haradinaj je slušao upravo šta mu kažu Amerikanci i on to radi fino – rekao je Kresović.

#Ilija Kajtez

#Ramuš Haradinaj

'