AKTUELNO

Emanuel Makron, predsednik Francuske, obratio se na srpskom jeziku okupljenim građanima kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Taj njegov gest izašao je izvan okvira diplomatske kurtoazije, jer nije, poput njegovih prethodnika, izgovorio tek pokoju reč, već je "po naški" pročitao celo izlaganje.

Najdirljiviji trenutak bio je kada je stavio ruku na grudi i rekao: "Srbija u srcu danas i zauvek! Živelo prijateljstvo između Srbije i Francuske."

Makron je prijatno iznenadio hiljade ljudi okupljenih na drevnoj tvrđavi, a ko ga je i koliko pripremao za ovakav nastup ostaće pod velom tajne. I u Ambasadi Francuske u Beogradu bili su zbunjeni, jer nisu učestvovali u pripremama.

- Nije bilo vremena da učestvujemo u organizaciji. Predsednik Makron u svom timu ima ljude koji dobro govore srpski. Govor je sam napisao, a izgovor je vežbao tokom prethodnog vikenda. Očigledno je da ima odličan sluh. Govorio je lepim naglaskom i uhvatio nijanse srpskog jezika - rekli su nam u Ambasadi Francuske.

Predsednik Makron zahvalio se srpskom narodu na prijateljstvu i ljubavi prema Francuskoj i na svom tviter-nalogu. Poruku prijateljstva poslao je na ćirilici: "Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: 'Mi volimo Francusku'. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu."

#Beograd

#Emanuel Makron

#Srbija

'