AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, govoreći o apelu MUP-a na pojedne političare da ne vrše pritisak na instituciju, kaže da je Đilas ušao u zgradu PU za grad Beograd i prvog policajca pitao da li se protiv njega vodi neka istraga.

Stefanović je za Novo jutro TV Pink rekao da Tužilaštvo i policija rade svoj posao i da to pojedini političar, koji očigledno imaju razloga da brinu, ne shvataju.

- Dragan Đilas je došao ispred PU za grad Beograd i uradio u očima stručnjaka i očima profesionalne javnosti jednu smešnu stvar. Đilas je ušao u zgradu policije i prvog policajca na kojeg je naišao pitao “Izvinite, da li se protiv mene vodi neka istraga?” – kazao je Stefanović i dodao:

Kako bi taj čovek to mogao da zna? Istragu vodi Tužilaštvo i oni znaju ko je osumnjičeni. Đilas dolazi da stvori sliku o sebi kao o prepoštenom političaru koji se ničim lošim nije bavio i sve što je on radio je bilo čisto i ispravno. Ne može biti dalje od istine. Zašto? Zato što nas je lagao. Lagao nas je da novac doneo iz Češke.

Stefanović dodaje da nema šanse da će Dragan Đilas ikada više izgovoriti ime zemlje Češka.

- Ni on, ni Boško Obradović. Obradović, pošto je on sad njegov potrčko, da kaže nešto o Češkoj, da objasni odakle ti milioni u vreme vršenja vlasti? Svi znamo, nastali su iz unosnih poslova sa državom. Sa Telekomom, sa Javnim servisom i drugim firmama – naveo je Stefanović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, svi zahtevi Saveza za Srbiju baziraju se samo na tome da predsednik Aleksandar Vučić ne učestvuje u političkom životu i da se ne oglašava.

- Svi njihovi suštinski zahtevi su se na kraju bazirali na jedno, da Aleksandar Vučić ne učestvuje u političkom životu, da ne učestvuje u izborima, da uđe u kancelariju i ne izađe iz nje. Suština poruke je bila da Vučića ne mogu da pobede, hoće ga narod, a da je najbolje da Vučića nema i da oni imaju neku šansu, ali da ne objasne kako su lagali narod – smatra Stefanović.

Prema njegovim rečima, Đilasovi milioni nastali su od novca građana Srbije i unosnog dilovanja sa Javnim servisom.

- Kada pomenete njihov novac tu kreće panika, kreće napad jedan, drugi, treći, samo da se ne priča o Češkoj, milionima i aferama – istakao je Stefanović.

Bezbednost tokom posete Emanuela Makrona bila apsolutna

Stefanović je naveo i da je bezbednost tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu bila apsolutna i da nema primedbi na rad srpske policije.

- Ja sam se izvinio građanim što smo morali da zatvaramo neke delove puta i hvala im na razumevanju. Ono što je policija uradila, uradila je dobro, a drago mi je i što su francuske kolege to shvatile – kazao je Stefanović.

Komentarišući to što su dva predsednika posle obraćanja na Kalemegdanu prošetala među okupljenim građanima, Stefanović kaže da je to praksa Vučića, koji je odabrao da bude narodni predsednik i da bude u stalnoj komunikaciji sa građanima.

- Ovo je danas zemlja o kojoj se priča sa poštovanjem i čiji glas se čuje – kazao je Stefanović.

Foto: TvPink Printscreen

Stefanović je naveo da su Srbija i Francuska potpisale 20 sporazuma, od kojih je jedan u vezi razmene informacija vezanih za balistička istraživanja.

- Potpisani policijski sporazum omogućiće lakšu razmenu informacija o balističkim istraživanjima, jer nam je važna stalna razmena informacija što se tiče oružja, municije, kao i o izvršenim krivičnim delima - naglasio je Stefanović.

On je dodao da nabavka četiri nova helikoptera H 145 francusko- nemačkog konzorcijuma pokazatelj da se i Srbija vezuje za Evropu, ali tamo gde je njen interes. Dva helikoptera koja su već stigla u Srbiju, očekuje da će tokom ovog meseca već biti u punoj upotrebi, da će krajem ovog ili početkom narednog meseca stići treći, a četvrti početkom naredne godine.

Nema razloga da izgradnja metroa ne počne sledeće godine

Prva faza izgradnje metroa u Beogradu počeće sledeće godine, najavio je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i istakao da Srbija ima novca da taj projekat finansira.

- Ne postoji razlog da prva faza ne započne sledeće godine - rekao je Stefanović i dodao da će u projektu učestovati više država.

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i grada Beograda potpisana je tokom boravka francuskog predsednika Emanuela Makrona, a Stefanović kaže da "kada dvojica predsednika to urade, znate da tu nema šale".

Foto: TvPink Printscreen

Navodi da se već radi na planovima i projektu, da će Beograd imati priliku da uradi nešto o čemu sanja već stotinu godina i to sa izuzetnim kompanijama, ali ističe da je najvažnije da Srbija to može da plati.

- Biće više država koje će učestovati u tome, jer je više faza, od kopanja i građevinskih radova, do nabavke savremenih vagona i tehnike - rekao je Stefanović.

Stefanović je istakao da će metro promeniti izgled grada.

- Dočekali smo, to više nije samo nekakva priča - rekao je Stefanović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dragan Đilas

#Nebojša Stefanović

'