AKTUELNO

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je da je poseta predsednika Francuske Srbiji pokazala da ova država okreće drugi list u odnosima sa Srbijom.

Rajić kaže da je Makron jedno vreme bio pogrešno citiran i da je to posledica dubljeg procesa koji traje na zapadu već godinama, a to je da su se mediji tabloidizovali i da rade na pompeznim naslovima.

- Emanuel Makron je pojasnio da su proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i proces reforme EU dva paralelna procesa koji ne isključuju jedan drugog. On je naglasio i bilo je i više nego jasno da Srbija ima svoju evropsku perspektivu, naglasio je i da smo mi stari evropski narod i da Evropa ne može biti potpuna bez Srbije – naglasio je Rajić za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, ne može se dobiti direktniji odgovor od nekog evropskog lidera, nego što je bio taj od Makrona.

Foto: TvPink Printscreen

Rajić kaže da je posetu francuskog predsednika doživeo veoma emotivno i da je Makron pokazao uloženi trud svojim govorom na srpskom jeziku.

- Ne sećam se da je jedan strani državnik došao u Beograd i održao ovako divan govor. On se potrudio da ga održi na srpskom jeziku. To govori koliko nas poštuje i ceni. Zamislite kako nas gledaju u Zagrebu, Prištini, Sarajevu – kaže Rajić i dodaje:

To što je Makron rekao da mu je Srbija u srcu i uzviknuo “Živela Srbija” nije nešto što se često čuje. To se nije dogodilo slučajno. Francuska se vratila na Balkan i odabrala Srbiju za svog saveznika u ovom delu Evrope.

Rajić ističe da su svi oni kojima smeta jaka Srbija bili pogođeni uspehom ove posete.

Nemanja Starović, istoričar, kaže da se može reći da je poseta francuskog predsednika opravdala očekivanja i da je otišla mnogo više od toga.

- Ovo je primer kako bi poseta jednog šefa strane države trebalo da izgleda, i po formi i po sadržini. Sve to je pre nekoliko godina bilo nezamislivo. Ovo je jedno veliko prizanje za našu državu i državno rukovodstvo – naveo je Starović.

Kako dodaje, poseta je imala tri dimenzija, od kojih je jedna bilateralna saradnja Pariza i Beograda.

Foto: TvPink Printscreen

- Tu već vidimo ozbiljne rezultate. Druga dimenzija je definisanje odnosa između Srbije i Evropske unije. Treća, za nas najvažnija, je politička dimenzija, vezana za problem Kosova i Metohije. Ova poseta potvrdila je da je došlo do značajne korekcije u politici Francuske spram problema Kosova i Metohije – ocenio je Starović.

Milisav Paić, predsednik srpksog spoljnopolitičkog kruga, impresioniran je načinom kojim se ponašao Makron tokom cele posete Beogradu.

- On je pokazao opuštenost, čime je pokazao da ovu posetu oseća kao prijateljsku. Ono što je najvažnije je da su ovom posetom bilateralni odnosi između Srbije i Francuske na neki način doživeli jedan novi početak. Poseta je jednim delom bila posvećena i rešavanju kosmetskog problema. U tom smislu predsednik Makron je za razliku od drugih zapadnih lidera pokazao mnogo veću otvorenost – ocenio je Paić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Makron je saslušao i razumeo srpske stavove i najavio veće angažovanje EU na rešavanju ovog problema.

- Njegovo konstatovanje da nekim vanregionalnim silama ne odgovara rešavanje kosmetskog problema govori o tome da je on markirao interes EU, posebno Francuske, da se ovo pitanje rešava u evropskim okvirima – kazao je Paić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Emanuel Makron

#Predrag Rajić

#Srbija

'