AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" analizirali su prvi dan posete francuskog predsednika Beogradu i zaključili da je, po svim parametrima, ona izašla iz konvencionalnih granica i da će se iz tog razloga dugo pamtiti.

Susret predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona bio je izuzetno srdačan, prijateljski i emotivan, ocenjuje marketinški stručnjak Nebojša Krstić. Dolazak francuskog predsednika u Srbiju nakon skoro 20 godina, i to na ovakav način i na ovakvom nivou, prijatno ga je iznenadilo.

- Očekivao sam mnogo suzdržaniji, poslovniji susret koji je više usredsređen na političke teme. Tonalitet je, od samog susreta na aerodromu, bio iznad svakog očekivanja – kaže Krstić. Posetu ocenjuje i kao istorijsku, a ono što je Makron izgovorio znak je da počinje nova era u odnosima dve zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Makron je sam zaključio da je prošlo mnogo vremena od poslednje posete francuskog predsednika i da je to vreme potrebno nadoknaditi. Sa sobom je, upravo iz tog razloga, poveo veliku delegaciju privrednika, potpisano je mnogo ugovora i jasna je želja da se nastavi povezivanje dva naroda na svim nivoima.

Politički deo susreta mi je najznačajniji. Znamo da je tet-a-tet trajao više od sat i po, umesto pola sata. Ovo je zanimljivo i neuobičajeno, kao i cela poseta sama po sebi. Pored ovoga, neobično je i to što je Makron došao samo u Srbiju, a ne u obilazak regionalnih centara. Neobično je i to što je državnik ovakvog kalibra došao na dva dana – kaže Krstić za Pink. Podseća i da je Makron uložio veliki napor kako bi pripremio govor na srpskom, ističući koliko je to sigurno bilo teško, pa baš iz tog razloga, ovo znači poštovanje prema našem narodu i državi.

Govor nakon tet-a-tet sastanka je, kaže, imao dve ključne teme: Kosovo i evropski put Srbije. Kada je reč o kosovskom pitanju, kaže da je Makron ponovio zvaničnu srpsku poziciju oko rešavanja ovog problema. Govorio je o kompromisu kao evropskoj vrednosti, a Vučić je dobio kompliment jer zastupa evropski način rešavanja konflikta.

- Makron ga je podržao i istakao da treba poštovati integritet dva velika balkanska naroda, rekao je da svi treba da odustanu od maksimalističkih ciljeva i praktično je dao vetar u leđa predsednikovim ambicijama – kaže Krstić. Podseća i da je Makron podržao evropski put Srbije, iako je prvo neophodno menjati EU. Posle svega ocenjuje da Vučić ima mnogo razloga da bude zadovoljan.

Istoričar Predrag Marković smatra da će se prvi rezultati posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji videti u domenu kulturne saradnje, a da će "visoka diplomatija" kao što je pitanje Kosova ići sporije i teže, nego što bi to Srbija volela.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naglasio da sam nagoveštaj Makrona da će da prihvati kompromis Beograda i Prištine označava da se odustaje od politike svršenog čina da je Kosovo nezavisno. Marković je istakao da je iznenađen "izlivom emocija" kakve su zabeležene tokom posete francuskog predsednika i primećuje da su Srbi prvi put čuli "reči ljubavi od jednog velikog evropskog državnika".

- Imali smo jedan sentimentalni pristup, pun emocija i želje da nas dirne. I uspeo je u tome - rekao je Marković i dodao da je Makronov govor na Kalemegdanu podsetio na čuveni govor Džona Kenedija u Berlinu, kada je izgovorio jednu rečenicu na nemačkom i po tome ostao zapamćen.

- Prisustvujemo rađanju velikog evropskog lidera koji se kandiduje za vođu Evrope. On je najmlađi predsednik Francuske posle Napoleona. Važno je što je naš predsednik uspeo da uspostavi dobar odnos sa takvim čovekom. Po svim parametrima ova poseta je izašla iz konvencionalnih granica i ima taj spoj francuskog i beogradskog šarma - rekao je Marković.

Podseća da je Makron uspeo da ubedi Francuze da glasaju za njega nudeći im demontažu socijalne države, jer je pristalica liberalne politike.

- On je uspeo da pobedi lavinom glasova, udararajući na ono što je Francuzima svetinja. On je neverovatno vešt čovek. To je pokazao i na Kalemegdanu i potpuno je osvojio srce Srbije. BIo je to događaj koji ćemo dugo pamtiti - rekao je on.

Naglašava da je Makronovu ljubaznost izazvalo i to što je Srbija otvorila put prema Rusiji i Kini i da je zbog toga istakao da ne treba sile van Evrope da utiču na rešavanje problema u Srbiji.

- Mi smo dobrom saradnjom sa Rusijom i Kinom povećali našu cenu - zaključio je on.

Ovo je veliki značaj za Srbiju, ali i za Francusku, kaže general u penziji prof. dr Božidar Forca. U ovakvim slučajevima, kako ocenjuje, “poruke šalje veći igrač, a dobit izvlači manji”. Mnogo je simbolike i Makronova poseta dala je nadu Srbiji u Evropu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dobit Srbije je u sigurnom spoljnom putu i povratku Francuske na Zapadni Balkan – ocenjuje Forca.

#Emanuel Makron

#Novo jutro

'