AKTUELNO

Tokom posete predsednika Francuske, Emanuela Makrona, Srbiji potpisano je više sporazuma koji su veoma važni za dalji razvoj Beograda, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je izrazio zadovoljstvo što Francuska postaje sve značajniji ekonomski partner Srbije, a samim tim i Beograda.

Vesić je podsetio da je Francuska u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu i naveo primer investicija u aerodrom "Nikola Tesla", ukupne vrednosti oko milijardu i po evra, i u deponiju komunalnog otpada u Vinči u vrednosti od 330.000 evra.

- Sa predstavnicima francuske delegacije razgovarali smo o daljem učešću francuskih kompanija u izgradnji beogradskog metroa. Taj projekat je u završnoj fazi i bićemo spremni da do kraja sledeće godine počnemo sa izgradnjom metroa - rekao je Vesić.

Kako je naveo, Francuska od 2012.godine aktivno učestvuje u tom projektu, a na osnovu danas potpisane Izjave o namerama o realizaciji projekta izgradnje metroa i prethodnih dogovora, francuske kompanije će zajedno sa domaćim i kineskim kompanijama učestvovati u gradnji metroa.

Osim toga, potpisan je Memorandum o razumevanju između JKP ''Beogradski vodovod i kanalizacija'' i francuske kompanije ''Veolia'' koja, istakao je Vesić, može da pomogne u izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda i boljem menadžmentu tog preduzeća.

Vesić je naveo da će Grad biti spreman da do kraja avgusta ispuni sve obaveze iz sporazuma o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijom ''Suez'' i da će do kraja septembra biti moguće da se izda građevinska dozvola za početak radova na komunalnoj deponiji Vinča.

- Imali smo sastanke i sa kompanijom ''Kolas'' koja radi na postavljanju tramvajskih šina na teritoriji Beograda i upoznali smo ih sa širenjem tramvajske mreže u Beogradu - rekao je Vesić.

#Beograd

#Emanuel Makron

#Francuska

#Goran Vesić

#Poseta

'